Ta zupa jest pyszna i zdrowa, a ponadto można ją odgrzać nawet po kilku dniach od momentu przygotowania. Dzięki temu, że jej bazą jest czerwona soczewica, zupa jest też mocno sycąca, a dodatek przypraw czyni ją bardzo rozgrzewającym daniem. To dla mnie taka potrawa, która fantastycznie sprawdzi się na jesienną czy zimową kolację.
Możesz też zapakować porcję zupy do lanchówki i zabrać ze sobą do pracy podgrzewając ją w pracy w kuchence mikrofalowej. Świetnie się do tego nadaje!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
ZUPA Z SOCZEWICY I POMIDORÓW
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 mała cebula
– 3-5 ząbków czosnku
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczki mieszanki przypraw curry
– 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, opcjonalnie gorącej wody
– 1 puszka mleka kokosowego
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– świeża kolendra do podania
Składniki:
- Pokrój drobno cebulę oraz czosnek. Do garnka wlej oliwę i dodaj najpierw cebulę. Podsmaż kilka minut, aż się zeszkli, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Do posmażonych warzyw dodaj przyprawę curry i oraz wsyp soczewicę. Chwilkę smaż i dodaj pomidory z puszki oraz gorący bulion lub wodę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie wlej mleko kokosowe, zostawiając 3-4 łyżki mleka do podania. Dopraw pieprzem cayenne lub innym rodzajem chilli. Gotuj jeszcze około 5 minut, do miękkości soczewicy.
- Zupę po ugotowaniu przekładaj do miseczek, dodaj po 1 łyżce mleka kokosowego, tworząc na górze wzór. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry, lub jeśli wolisz z pietruszką.
5 comments
Robilam ostatnio podobna, tyle, ze z dodatkiem chorizo i byla pyszna, wiec jestem pewna, ze i ta taka jest 🙂
Idealna na upały. Uwielbiam 🙂
uwielbiam soczewicę, za jej ” pieprzowy’ podsmak. W zupie sprawdza sie idelanie.
Pozdrawiamy Tapenda
Bardzo apetyczna zupka!
Nie wiem czemu, ale zawsze kupuję pomidory w całości, a potem je kroję robiąc bałagan w kuchni 😉
Nigdy nie przepadałam za soczewicą – do czasu, gdy też zrobiłam zupę (choć bez pomidorów). Szybko się ją robi i jest naprawdę świetnym daniem.