Historia tych skrzydełek sięga dla mnie 2002 roku. W tym właśnie roku w czasie wakacji przez 4 miesiące pracowałam w USA. W miejscowości w której mieszkałam i pracowałam (stan New Jersey), nieopodal znajdował się bar serwujący różne szybkie dania. Zapamiętałam dwa, głównie dlatego że jedliśmy tam chyba tylko te 🙂 Pierwszym z nich jest nachos supreme, czyli nachos podane z chilli con carne i dodatkami – uwielbiam je do tej pory i bardzo często robię. Koniecznie zajrzyjcie po przepis. Drugą potrawą były buffao wings – właśnie takie skrzydełka pieczone z ostrym sosem, podane z selerem naciowym i sosem z dodatkiem sera pleśniowego. Kilka lat temu próbowałam sama odtworzyć ten przepis, ale próby odbiegały od oryginału. Tym razem mam dla Was przepis najbardziej przypominający ten smak z 2002 roku. A przepis dedykuję Izie i Tomkowi, którzy zapewne tak samo jak ja miło wspominają to danie 🙂
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– kotlet schabowy
PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut
SKŁADNIKI SKRZYDEŁKA:
– 12-15 skrzydełek z kurczaka
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonej sproszkowanej cebuli
– 1 łyżka mąki pszennej
SOS DO SKRZYDEŁEK
– 120 ml octu winnego z białego wina
– 2 łyżki modu
– 4 łyżki sosu chilli
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka masła
MAJONEZ Z SEREM PLEŚNIOWYM
– 1 żółtko jajka
– 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
– 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
– 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
– 100 g sera pleśniowego typu Lazur
DO PODANIA
– gałązki selera naciowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzejcie do temperatury 180 st, a blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie bardzo dokładnie i za pomocą pędzelka lekko natrzyjcie oliwą. W miseczce wymieszajcie pieprz cayenne, ostrą paprykę, cebulę suszoną i mąkę. Skrzydełka włóżcie do dużej miski lub do strunowej dużej torebki i wsypcie mieszankę. Postarajcie się aby mięso było pokryte przyprawami. Tak przygotowane skrzydełka wyłóżcie na blachę i wstawcie do piekarnika na 50 minut, po 25 minutach przekręćcie je jednak na drugą stronę.
W czasie pieczenia przygotujcie oba sosy. Zacznijcie od majonezu – w misie robota lub misce umieśćcie żółtko, sok z cytryny, ocet i szczyptę soli. Za pomocą miksera kuchennego utrzyjcie na wysokich obrotach, powoli dolewając do naczynia olej. Należy go wlewać bardzo cienką stróżką lub małymi porcjami. Należy miksować aż powstanie gładki majonez, po czym dodajcie musztardę, śmietanę i bardzo drobno pokruszony ser pleśniowy. Miksujcie do otrzymania gładkiej masy, po czym włóżcie do lodówki i wyjmijcie dopiero przed podaniem.
Przyszedł czas na przygotowanie sosu do obtoczenia skrzydełek. Do garnka wlejcie ocet, miód i sos chilli, paprykę i czosnek, a następnie około 50 ml wody. Sos doprowadźcie do wrzenia a następnie zmniejszcie moc palnika i gotujcie przez 12-15 minut. W zależności od gęstości sosu rozróbcie z łyżką wody 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (możecie do sosu użyć także mąki kukurydzianej). Wymieszajcie aby uzyskać jednolitą masę i dodajcie do sosu. Dodajcie także sok z cytryny. Gotujcie mieszając ok 2 minut i wyłączcie palnik. Dopiero teraz dodajcie masło i wymieszajcie sos aż masło się rozpuści.
Tak przygotowanym sosem nasmarujcie skrzydełka tuż po upieczeniu (lub chwilę przed końcem, wkładając wraz sosem do piekarnika na ok 5 min) , ja to robię za pomocą kuchennego pędzla. Podawajcie od razu z kawałkami selera naciowego oraz sosem majonezowym, w którym macza się selera przegryzając nim jedzenie skrzydełek. Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
8 comments
Uwielbiam pikantne panierki <3
Wygląda cudownie!
Czy zamiast octu winnego mogę użyć jablkowego?
tak można choć smak będzie odrobinę inny
Ten przepis to petarda robie go od roku
super,bardzo mnie to cieszy 🙂
Czy można skrzydełka zamarynować dzień wcześniej?
Tak jasne, jak najbardziej możesz