Zapiekankę z tego przepisu robi się dłuższą chwilę, ale jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w 90% jednogarnkowa 🙂 Możecie zrobić ją w wersji mięsnej z polędwiczką tak jak ja, ale równie smaczna będzie kiedy polędwicę pominiecie skupiając się na samych warzywach, dodając np nieco więcej pomidorów i cukinii.
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– Boeuf Strogonow
– pad thai z kurczakiem
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– chlebek z cukinii
– Sałatka z halloumi
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– 6-7 średnich ziemniaków
– 1 cukinia
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
– 300 g polędwiczki wieprzowej
– 200-250 g sera halloumi
– 1 puszka pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– pół szklanki świeżych ziół do sosu: natka pietruszki, koperek, bazylia, szczypiorek, oregano, lub inne które lubicie
– sól i zioła prowansalskie lub zioła włoskie
– oliwa
– kilka listków bazylii do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plasterki o grubości 2-3 ml. Przygotujcie naczynie do zapiekania. Natrzyjcie spód niewielką ilością oliwy i wyłóżcie w nim pierwsze piętro z ziemniaków. Pokropcie ziemniaki niewielką ilością oliwy, posólcie i posypcie ziołami prowansalskimi lub włoskimi. Nakasłajcie kolejne piętra i postępujcie z ziemniakami podobnie: oliwa, sól, zioła.
- Całość przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 40-50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie czy ziemniaki robią się już miękkie za pomocą widelca. Powinny zmięknąć ale pozostać jeszcze jędrne.
- W tym czasie przygotujcie sos pomidorowy. Do blendera włóżcie pomidory z puszki (lub świeże), świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu, oraz czosnek. Zblendujcie.
- W międzyczasie pokrójcie cukinię w plasterki podobnej grubości jak ziemniaki. Ułóżcie z nich kolejne piętro zapiekanki i doprawcie identycznie jak ziemniaki. Wstawcie do piekarnika również pod przykryciem z folii aluminiowej na 10 minut.
- To czas kiedy trzeba przygotować mięso. Możecie pokroić je nieco wcześniej w plasterki o grubości ok 1 cm. Natrzyjcie je oliwą i przyprawcie solą, pieprzem oraz ziołami. Usmażcie je na patelni grillowej po 2 min z każdej strony.
- Wyjmijcie zapiekankę z piekarnika. Na cukinię połóżcie usmażone plasterki polędwicy, a na nie plastry pomidorów i plastry sera haloumi. W przestrzenie za pomocą łyżki nałóżcie trochę sosu pomidorowego, ale nie wylewajcie całości. Sos ma być dodatkiem już po upieczeniu.
- Tak przygotowaną zapiekankę po raz ostatni wstawcie do piekarnika i zapiekajcie 7-9 minut, aż ser z góry nabierze koloru. Ja przetrzymałam moją zapiekankę 2 minuty zbyt długo, ale wierzę że Wasza wyjdzie idealnie 🙂 Na koniec dodajcie kilka listków świeżej bazylii.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem