Uwielbiam pieczone ziemniaki, a takie z piekarnika wykorzystuję do bardzo wielu dań, lub podaję samodzielnie z dodatkiem pikantnego serka, masła czosnkowego lub sałatki ze śledziem. Dziś krótki przewodnik po tym jak w prosty sposób przygotować ziemniaki, ile i w jakiej temperaturze je piec, a podanie możecie zobaczyć w innych przepisach lub skomponować własną potrawę. Zachęcam Was także do tego aby zajrzeć do przepisu na pieczonego ziemniaka z śledziem w śmietanie.
Polecam Ci także:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– puree ziemniaczane
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– sałatka grecka
– zobacz także inną wersję kotleta schabowy inaczej
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
ziemniaki w mundurkach z piekarnika
Przygotowanie: 40-50 minut
Składniki:
– ziemniaki
– masło
– sól
– folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo dokładnie umyjcie i osuszcie. Jeśli skórka ziemniaka jest chropowata najlepiej przy myciu użyć szczoteczki, aby wymieść całą ziemię.
- Ziemniaki ułożyć na sporych arkuszach folii aluminiowej – każdy na osobnym arkuszu. Każdego ziemniaka posypać sporą szczyptą soli i dodać płaską łyżkę masła (jeśli ziemniaki są małe wystarczy łyżeczka masła). Tak przygotowane ziemniaki szczelnie zawinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez 40-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Ich poziom upieczenia i miękkość możecie sprawdzić za pomocą patyczka szaszłykowego – przekuwając się przez folię aluminiową do środka warzywa.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
14 comments
ktora strona folii do zewnatrz ziemniaka
wszystko jedno 🙂
Zawsze matowa strona
świetny przepis bez wypłukiwania cennych minerałów 🙂
i do tego pyszny.Ja uwielbiam pieczone ziemniaki 🙂
Na którą stronę kładziemy ziemniaki: świecącą czy matową
Ziemniaki kładziemy na matową stronę folii
Hm, jednak bez folii wychodzą smaczniejsze – przypieczone. Nawet otwarcie folii i jeszcze potrzymanie w piekarniku nie pomogło.
jasne, zależy na jakim efekcie Ci zależy. Jeśli chcesz aby były chrupkie należy pominąć folię, a najlepiej lekko podgotować ziemniaki i opiec już w wyższej temperaturze 🙂
ziemniaki zawijamy folią aluminową błyszczącą stroną do wewnątrz, solimy dość sporo i dodajemy masło oraz ulubione przyprawy, ja osobiście dogadałem listki świeżego rozmarynu, tymianku i plasterki czosnku oraz czerwonej papryki w proszku. Po upieczeniu można przekroić na pół razem z folią i podać z twarogiem z dodatkiem szalotki, szczypiorku soli i pieprzu oraz śmietany – pycha!!!
Aluminium przenika z folii do żywności. Jeżeli macie na względzie swoje zdrowie, zrezygnujcie ze stosowania folii aluminiowej…
nieprawda
Na zimno nie przenika, na ciepło przenika.
Folii aluminiowej nie powinno się podgrzewać, jeśli oczywiście nie chcemy aluminium w jedzeniu.