To niby proste azjatyckie danie z bardzo zaskakującym chrupiącym makaronem, który naprawdę łatwo zrobić. A do makaronu wystarczy przygotować sos z kilku składników, dodać nieco mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i sporo bulionu. I to tyle. Dobierz składniki takie, jakie lubisz i całość gotowa w 25 minut.
Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu
Zupa curry z krewetkami
GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Azjatycka sałatka z ogórków
Czerwone curry z kalafiora
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Pad thai z tofu
Makaron smażony z kurczakiem
Ryż z kalafiora
Zielone curry z warzywami
Tofu teriyaki
Nasi Goreng z kalafiorem
Szybkie curry z krewetkami
Ryż smażony z jajkiem
Makaron z tofu
Zupa miso
Pad thai z kurczakiem
AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 małe piersi z kurczaka
– 1 opakowanie makaronu chow main
– 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 10-15 grzybów shitake
– 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. brokuła i płaskiej zielonej fasolki)
– 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
– 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
– 200 ml wody
-1/2 łyżeczki pieprzu
– 2-3 łyżki oleju ryżowego lub innego oleju do smażenia w woku
– sezam do posypania dania
– świeża kolendra lub posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
- Grzyby shitake przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw do namoczenia na czas przygotowania reszty dania.
- Makaron chow main ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 130-150 stopni C, aby po usmażeniu makaronu na chrupiąco pomógł Ci utrzymać jego temperaturę.
- Po ugotowaniu podziel makaron na 2 lub 3 mniej więcej równe części i rozłóż je na płaskie okrągłe gniazdka. Najlepiej robić to na talerzu.
- Na patelni podsmaż 1,5 łyżki oleju i włóż gniazdko makaronowe. Podsmażaj przez mniej więcej 3 minut z każdej strony, do czasu kiedy makaron stanie się chrupiący i się zarumieni. Po usmażeniu włóż gniazdka makaronowe do piekarnika, aby nie wystygły w czasie przygotowania reszty.
- W miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos rybny, ostrygowy oraz pieprz.
- Pokrój kurczaka w drobną kostkę lub w paseczki i dodaj do niego 1,5 łyżki przygotowanego sosu.
- Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i bulion.
- Na patelni na odrobinie oleju podsmaż kurczaka, wystarczy 5-6 minut. Jak już będzie prawie gotowy, dodaj warzywa i grzyby shitake, a następnie podsmaż wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dolej przygotowany sos oraz 200 ml wody lub bulionu, bo sos zgęstnieje przez mąkę. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
- Na talerzach układaj chrupiące gniazdka makaronowe, układaj na makaronie sos z kurczakiem, warzywami i grzybami, a wszystko posyp sezamem, dymką lub kolendrą. Podawaj od razu!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł