Tak do tej babki dodaje się szampana lub gazowane prosseco, a dzięki temu ciasto ma fantastyczny, lekko wytrawny smak. Z podanej porcji zrobisz 1 średnią babkę, ale jeśli masz w domu dużą formę, taką pojemności 2,5 l to zrób podwójną porcję ciasta i nieco wydłuż pieczenie. Też będzie idealnie!
Podoba Ci się babka w kształcie kwiatu? Już teraz możesz kupić w moim sklepie formę silikonową do jej upieczenia:
Forma do babki kwiat
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka marmurkowa
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BABKA CZEKOLADOWA Z PROSSECO
Przygotowanie: 60 minut
Ciasto na średnią formę pojemności 1,25 l
Składniki:
– 250 g mąki pszennej typ 500-550
– 4 łyżki czubate kakao
– 2 jajka rozmiar L
– 220 g białego cukru
– 125 ml oleju roślinnego
– 150-200 ml prosseco lub szampana
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– lukier: 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżki wody (w zależności od pożądanej konsystencji) lub cukier puder. Możesz też polać babkę czekoladą.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 160 st C.
- Do jednej miski dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj mokre składniki tj jaja, olej, prosseco. Najpierw dodaj 150 ml. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub łopatką silikonową. W zależności od gęstości ciasta dodaj jeszcze prosseco lub nie, ciasto powinno mieć konsystecję bardzo gęstej śmietany i raczej spływać po łyżce a nie nakładać się „kawałkami”.
- Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
- Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 160 st a następnie podnieś temperaturę do 170 st C i piecz jeszcze przez około 20 minut.
- Po wyjęciu babki poczekaj kilka minut i wyjmij ją z formy. Odstaw do wystygnięcia a następnie przygotuj lukier, rozpuszczoną czekoladę lub posyp cukrem pudrem.
- Lukier: Do cukru pudru dodaj sok z cytryny a następnie po trochę wody i mieszaj. Zrób bardziej gęsty lukier, wtedy ładnie będzie wyglądał na babce. Polej babę lukrem i odstaw aby zastygł.
Smacznego!
2 comments
Wygląda czadersko! Mam uczulenie na pszenicę. Czy mogę mąkę pszenną zastąpić inną, np. owsianą? Zastanawiam się czy babka się upiecze czy może wyjdzie zakalec po zamianie mąki.
tak mąka owiana powinna się sprawdzić w tym przepisie 🙂