Mam dziś dla ciebie prosty przepis na dwukolorową marmurkową babę. Babę na co dzień lub wielkanocną, bo to tylko od Ciebie zależy kiedy ją upieczesz 🙂
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 1 h
Składniki:
– 300 g masła + masło do wysmarowania formy
– 375 g mąki pszennej
– 250 g cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 5 jajek rozmiar M
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek mleka
– 20 g kakao
– cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj dużą formę na babę z kominem w środku lub dwie małe formy. Wysmaruj je masłem i posyp odrobiną mąki. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową a masło powinno być miękkie.
- Do misy dodaj masło. cukier i cukier waniliowy. Ucieraj je aż uzyskasz puszystą jasną masę. Do masy dodawaj po jednym jajku i ucieraj je do połączenia i jeszcze chwilę. Powtarzaj czynność z każdym jajkiem.
- Do masy dodaj mleko i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko tylko do połączenia.
- 2/3 ciasta włóż do formy na babę. Do pozostałej 1/3 ciasta dodaj kakao i ponownie bardzo krótko zmiksuj do połączenia. Na ciasto jasne wlej ciemne. Teraz za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić trochę mazai, zatapiając patyczek aby ciasta ciemne i jasne potworzyły swoje korytarze.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 50-60 minut w zależności od wielkości formy. To czy ciasto się upiekło sprawdź patyczkiem.
- Ciasto wyjmuj z formy po lekkim wystudzeniu. Po całkowitym wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Z samego wyglądu już wydaje się pyszna. Postaram się jutro zrobić własną na bazie podanego tutaj przepisu. Moja ostania z książki wyszła dość zakalcowata. Mam nadzieję, że ta będzie super. Choć może być to też wina piekarnika. Dziękuję za przepis!