Zapraszam na najbardziej tradycyjny przepis na barszcz ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy.
Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy:
– rosół tradycyjny
– rosół z kaczki
– flaki
– pomidorowa z makaronem
– pomidorowa z ryżem
– zupa kurkowa
– kalafiorowa
– przepis na kwaśnicę
– zupa pieczarkowa
– zupa jarzynowa
– najlepsza ogórkowa
BARSZCZ UKRAIŃSKI
PRZYGOTOWANIE: 2 h
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
SKŁADNIKI:
– 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych
– 4 średnie buraczki
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 1 mała pietruszka
– 1/4 selera
– 200 g kapusty kiszonej
– 600 g ziemniaków
– 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli
– przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz,
– olej lub oliwa do smażenia
– śmietana do podania
– posiekana natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. Do garnka w którym będziesz gotować zupę (musi być to całkiem spory rozmiar) wlej odrobinę oleju i smaż na nim posiekaną cebulę. Po ok 3 minutach dodaj żeberka lub kości i krótko podsmaż, po czym zalej mięso 3 l gorącej wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i czubatą łyżeczkę soli.
- Gotuj mięso przez około 40-60 minut.
- W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut.
- Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku.
- Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dodaj ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały do zupy, dołóż także białą fasolę. To czas na ostatnie doprawienie.
- Podawaj barszcz z odrobiną śmietany 18%, posypany natką pietruszki.
Smacznego!
Ponadto polecam:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
4 comments
Wyszło pyszne! Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale na koniec wyłączyłam gaz po czym dodałam jeszcze sok z całej cytryny, 3 łyżki cukru i pół łyżeczki majeranku. Wtedy wrócił prawdziwy ukraiński smak 😉
Dziękuje, przepis genialny. Wyszedł cudownie cała rodzinka zachwycona.
bardzo mnie to cieszy 🙂
Pierwszy raz robiłam barszcz Ukraiński i wybrałam twój przepis. Wyszedł pyszny! Dziękuję. ♥