Barszcz ukraiński

Zapraszam na najbardziej tradycyjny przepis na barszcz ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy.

Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy:
rosół tradycyjny
rosół z kaczki
flaki
pomidorowa z makaronem
pomidorowa z ryżem
– zupa kurkowa
– kalafiorowa
– przepis na kwaśnicę
– zupa pieczarkowa
– zupa jarzynowa
– najlepsza ogórkowa

BARSZCZ UKRAIŃSKI

PRZYGOTOWANIE: 2 h
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

SKŁADNIKI:

– 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych
– 4 średnie buraczki
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 1 mała pietruszka
– 1/4 selera
– 200 g kapusty kiszonej
– 600 g ziemniaków
– 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli
– przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz,
– olej lub oliwa do smażenia
– śmietana do podania
– posiekana natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. Do garnka w którym będziesz gotować zupę (musi być to całkiem spory rozmiar) wlej odrobinę oleju i smaż na nim posiekaną cebulę. Po ok 3 minutach dodaj żeberka lub kości i krótko podsmaż, po czym zalej mięso 3 l gorącej wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i czubatą łyżeczkę soli.
  2. Gotuj mięso przez około 40-60 minut.
  3. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut.
  4. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku.
  5. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut.
  6. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dodaj ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały do zupy, dołóż także białą fasolę. To czas na ostatnie doprawienie.
  7. Podawaj barszcz z odrobiną śmietany 18%, posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Ponadto polecam:
sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Barszcz ukraiński
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Karolina

    Opublikowane 07/05/2018

    Odpowiedz

    Wyszło pyszne! Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale na koniec wyłączyłam gaz po czym dodałam jeszcze sok z całej cytryny, 3 łyżki cukru i pół łyżeczki majeranku. Wtedy wrócił prawdziwy ukraiński smak 😉

  • Agata

    Opublikowane 29/10/2018

    Odpowiedz

    Dziękuje, przepis genialny. Wyszedł cudownie cała rodzinka zachwycona.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/10/2018

      bardzo mnie to cieszy 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi z mięsem

Te pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego...

Zamknij