Przepis na pyszne cynamonowe drożdżóweczki.
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
BUŁECZKI CYNAMONOWE
Przygotowanie: około 3 h
Składniki ciasto drożdżowe:
– 250 ml ciepłego mleka
– 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka)
– 500 g mąki pszennej
– 50 g cukru białego
– szczypta soli
– 1 jajko + 2 żółtka
– 70 g miękkiego masła
Składniki masa cynamonowa:
– 160 g cukru drobnego do wypieków
– 18-20 g cynamonu
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 70 g roztopionego masła
Składniki lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– sok z połowy limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od lekkiego podgrzania mleka do około 30 st C. Do mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 5-7 minut.
- Do misy miksera lub na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak.
- Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie mieszaj do połączenia.
- Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego masła. Teraz należy wgniatać masło w ciasto, aż to wchłonie tłuszcz, a kula ciasta stanie się ładna i sprężysta.
- Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1,5 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć.
- Przygotuj kolejne niezbędne rzeczy. Masło (70 g) rozpuść w garnuszku. W miseczce wymieszaj drobny cukier, cynamon i ekstrakt wanilii. Jeśli nie posiadasz ekstraktu możesz zamienić go na cukier z prawdziwą wanilią, wtedy dodaj o tyle mniej cukru drobnego do swojej mieszanki. Masa powinna być sypka i brązowa od cynamonu.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to na silikonowej macie) do kwadratu wielkości około 30 x 30 centymetrów. Tak przygotowane ciasto nasmaruj masłem za pomocą pędzla kuchennego. Następnie posyp ciasto połową przygotowanego cukru cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu.
- Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 2 cm grubości każda. Najlepiej przekroić rulon na pół, następnie na ćwiartki i każdą z czterech ćwiartek na 3 równe części. Postępuj identycznie z drugą częścią ciasta i składników. Zostanie ci prawdopodobnie odrobina rozpuszczonego masła, nie wylewaj go tylko zostaw na później.
- Tak przygotowane ruloniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm od siebie. Bułeczki wyrosną i tak, i będą się z sobą stykały.
- Pozostaw bułeczki na blasze na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Jeśli rozpuszczone masło zaczęło się krystalizować podgrzej je ponownie aby było płynne. Masłem nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego.
- Piecz bułeczki przez 20 minut.
- Z cukru pudru i soku z limonki przygotuj lukier, dobierając proporcje tak aby lukier był gęsty ale dało się nim łatwo polać bułeczki za pomocą łyżki. Polukruj bułeczki kiedy całkowicie wystygną.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
12 comments
Od razu mam smaka na te bułeczki <3
Uwielbiam cynamon i chyba znalazłam dla niego nowe zastosowanie 😉
Ile świeżych drożdży muszę użyć ?
Dziękuje.
około 16-17 g świeżych 🙂
Upiekłam… Rewelacja… Puszyste…niebo w gębie. Przyznam szczerze, że użyłam świeżych drożdży 25 g. Lukru raczej nie doczekają…pół blachy zniknęło z szybkością światła! Już dawno żaden inny przepis z Internetu nie był tak zaskakująco dobry! Będę tu zaglądać 😉
Przyznam szczerze, że jak zaczynałam wyrabiać ciasto to czarno to widziałam. Wyrabiałam ręcznie i po dodaniu jajek byłam pewna, że wszystko wyrzucę do kosza. Ciasto jednak wyszło nawet dobrze, a wyrosło pięknie. Bułeczki pyszne. Dziękuję za przepis.
Składniki nie chciały się połączyć 🙁 ciasto do wyrzucenia. Więcej nie próbuję
Co oznacza że nie chciały się połączyć? Przepis jest jak najbardziej prawidłowy i nie wiem co zmieniłaś lub zrobiłaś inaczej aby wyeliminować błąd.
Najlepsze bułeczki cynamonowe jakie jadłam.
Ciasto z drożdżami było moja zmorą. Od kilku lat mi nic nie wychodziło a tutaj proszę!! Cudowne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Polecam 🙂 🙂 🙂
Bardzo fajny przepis, ilośc cynamonu jaką użyłem pozytywnie mnie zaskoczyła 😉 posmarowanie masą od góry genialne :):);).Polecam, jeden z fajniejszych przepisów jakie stosowałem.
Dzień dobry. Chciałam zapytać czy piekła Pani bułeczki na dużej blasze? Mam na myśli tę typowo z wyposażenia piekarnika. Czy na tej standardowej do ciast ok 38×25 cm? Pozdrawiam
ta moja jest nieco mniejsza niż ta z wyposażenia piekarnika, ale nie ma to znaczenia, bo albo wyjdą wyższe albo niższe