Kotlet z pysznego, chrupiącego kurczaka? Będą idealne do pysznych domowych burerów a zrobisz je w domowym piekarniku. Zobacz ten bardzo prosty przepis, który przygotowałam specjalnie dla moich czytelników! A do kurczaka zrób jeszcze domowe bułeczki, wybierz ulubione dodatki i zapewniam, że będzie genialnie!
Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– wegeburger z kalafiora
– najlepszy domowy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
BURGER Z CHRUPIĄCYM KURCZAKIEM
Przygotowanie: 40 minut
Ilość: 4 burgery
Składniki kotlety z kurczaka:
– 1 spora pierś z kurczaka
– 2 łyżki mąki pszennej
– po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, pieprzu cayenne, kminu rzymskiego
– po 1/2 łyżeczki: czosnku granulowanego i soli
– 1 jajko rozmiar L
– 1 łyżka sosu tabasco lub chipotle (możesz dodać jeszcze więcej jeśli lubisz pikantne potrawy, lub wybrać bardziej ostry sos)
– 1 i 1/3 szklanki płatków kukurydzianych
– oliwa (najlepiej z końcówką z dyfuzorem do popryskania kurczaka)
– odrobina soli
Dodatki do burgerów:
– bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu
– liście szpinaku lub sałaty
– inne dodatki: np poszatkowana czerwona kapusta, pomidor
– sos barbecue – możesz go zrobić w domu z przepisu na sos barbecue
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 st C.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4 lub 5 mniejszych kawałków. Ja najpierw odkrawam małą część z tyłu jeśli jest, później kroję pierś na pół i dalej na 2 cieńsze piersi. Kawałki nie powinny być zbyt grube aby się upiekły w środku.
- W głębokich talerzach przygotuj 3 maczadła. Do pierwszego talerza dodaj mąkę oraz wszystkie sypkie przyprawy i wymieszaj. Do drugiego dodaj jajko oraz ostry sos i lekko ubij i połącz wszystko. A do trzeciego talerza wsyp płatki kukurydziane i rozkrusz je najlepiej w palcach, nie mogą być jednak zbyt miałkie i małe, musisz zostawić część w większych okruchach.
- Każdą część kurczaka obtaczaj najpierw bardzo dokładnie w mące i przyprawach, później w jajku z sosem a na koniec w płatkach. Kurczaki układaj na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Kurczaka spryskaj oliwą, jeszcze posól odrobinę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-27 minut, obracając kurczaka w połowie pieczenia.
- Bułki przekrój na pół. Warto je posmarować roztopionym masłem i podpiec na grillu lub patelni aby stały się chrupiące. Układaj ulubione dodatki, sałaty, kawałek chrupiącego kurczaka, sos barbecue lub inny który wybierzesz, pomidora lub czerwoną kapustę. Podawaj!
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!