Pieczone ziemniaczki uwielbiam i robię je naprawdę w bardzo wielu wariantach. Bardzo lubię takie upieczone w mące i soli, które smakują jak te z ogniska. Są proste i genialne. Często także robię ziemniaczki rozgniatane. Zapytasz jakie to? Otóż ziemniaki należy wcześniej ugotować razem z łupiną, ale w całości bez krojenia. A po ugotowaniu ręką lub szklanką należy je delikatnie spłaszcza, tak aby popękały, zrobiły się cieńsze, ale nie rozpadły. Wtedy smarujesz je oliwą z przyprawami i do piekarnika. Wychodzą naprawdę obłędnie.
A dziś przychodzę do Was z jeszcze pyszniejszym przepisem. Te ziemniaczki są mega chrupiące i pyszne. Sekretem jest tu ser typu parmezan lub inny np grana padano. Oczywiście jak poprzednio musi być oliwa, muszą być przyprawy, ale ser jest tu kluczowy.
Mam jedną poradę, z uwagi na to, że dodajesz do ziemniaków słony se a do tego słony dip z fety, uważaj z solą wcześniej. Oczywiście ugotuj je w osolonej wodzie, ale bez zbytniej ilości soli. A do przypraw już soli nie dodawaj. Nie chcemy się zasolić!
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
CHRUPIĄCE PIECZONE ZIEMNIAKI
Przygotowanie: 1 h
Składniki ziemniaki:
– 800 g ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu
–3-4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
– posiekana natka pietruszki do podania
Składniki dip:
– 150-200 g sera feta (lub sera sałatkowego typu feta)
– 6-8 łyżek śmietany 18%
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i osusz. Pokrój ziemniaki w łódeczki, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj nieco soli i gotuj do czasu kiedy ziemniaki zrobią się bardziej miękkie, ale będą jeszcze zwarte i nierozpadające się. To ważne, aby wyczuć ten moment. Ziemniaki dopieką się jeszcze w piekarniku.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami, ale nie dodawaj do mieszaniny parmezanu.
- Z ugotowanych ziemniaków odlej wodę i odstaw je, aby nieco wystygły. Następnie wlej do nich oliwę z przyprawami i bardzo delikatnie wymieszaj. Ja robię to delikatną silikonową szpatułką, tak aby nie połamać łódeczek. Jeśli ziemniaków jest dużo, zrób to na 2 razy.
- Jak ziemniaki są już pokryte oliwą z przyprawami, posyp je parmezanem i wymieszaj. Ja zawsze odkładam sobie 1-2 łyżki parmezanu, aby uzupełnić braki już na blaszce.
- Ziemniaki z dodatkami wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, dosyp parmezan tam, gdzie go brakuje i wstaw ziemniaki do piekarnika. Zapiekaj przez 25-30 minut, najlepiej obrażając w trakcie pieczenia na drugą stronę.
- W tym czasie do misy blendera dodaj ser feta i śmietanę. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj także obie papryki, sok i skórkę z cytryny. Blenduj na kremowy dip.
- Upieczone ziemniaczki przekładaj na talerze, podawaj z dipem z fety posypane posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!