Od wielu lat robię to ciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej.
Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– najlepsze ciasto marchewkowe
CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC
Przygotowanie:1 h 30 minut
Składniki ciasto:
– 750 g mąki pszennej
– 4 jaja i 1 żółtko w rozmiarze M
– 100 g świeżych drożdży
– 200 g masła
– 250 ml mleka
– 170 g cukru pudru
– 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka cukru
– opcjonalnie: pół szklanki rodzynek
Składniki kruszonka:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jaja, drożdże i mleko wyjmij na minimum 1h przed czasem z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
- Do mleka (jeśli nadal jest zimne króciutko je podgrzej, dosłownie aby było tylko lekko ciepłe) dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz rozkruszone świeże drożdże. Dokładnie wymieszaj, tak aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Do misy miksera wlej mleko z drożdżami, wsyp przesianą mąkę, dodaj jaja i żółtko oraz rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj mieszadłem typu hak przez 4-5 minut. Możesz to zrobić ręcznie ale zajmie to 6-7 minut.
- Do dużej miski wlej zimną, wręcz lodowatą wodę, nalewając ją do 2/3 wysokości. Ciasto wyjmij delikatnie z misy i wrzuć do wody. Ciasto najpierw opadnie na dno a później wypłynie. Ciasto powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut i czasem wypływa już po kilku minutach a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią, a następnie mąkę. Wszystko wymieszaj łyżką aż sucha mąka zniknie.
- Prostokątną formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- Po wypłynięciu ciasta przełóż je powrotem do miski, doja cukier puder i rodzynki jeśli używasz. Już za pomocą dłoni wymieszaj ciasto jeszcze raz, aby połączyć je z dodatkami.
- Piekarnik rozgrzej do 50 stopni C.
- Ciasto przełóż do formy na papier do pieczenia i rozłóż na całej szerokości. Dla ułatwienia zwilż na koniec dłoń i wyrównaj. Na wierzchu rozrzuć pokruszoną w dłoniach kruszonkę.
- Drożdżowe piecz około 10 minut w temperaturze 50 st C, a następnie zwiększ temperaturę do 175 st C i piecz jeszcze 40-45 minut..
- Po wyjęciu z piekarnika lekko podnieś jeden koniec blaszki i wyciągając z papierem do pieczenia wyjmij ciasto na blat lub drewnianą deskę. Ciasto powinno stygnąć poza blaszką. Ja najbardziej lubię jeszcze lekko ciepłe drożdżowe 😉
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
13 comments
Ach te drożdżówki ciężko się im oprzeć 😀
pysznie wygląda, pysznie smakuje. Dzięki
Alexandra – bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu. Ja robię go dość często i uważam ze jest to jeden z najlepszych przepisów na drożdżowe. Ale skoro próbowałaś i smakowało to już o tym wiesz 🙂
Niestety roztopiony tłuszcz nie pojawia się dalej w przepisie. Kiedy go dodać? Ja to przegapiłem. Dodałam na koniec. Zobaczymy, co wyjdzie z tego. Pozdrawiam. Ewa
Mam pytanie co zrobiłam nie tak jak ciasto mi nie wpłynęło ?
mogło być za gęste
W 4 punkcie
Za malo czasu czasami ciasto potrzebuje wiecej czasu
Sa przepisy że nawet godz
Witam, chciałabym zrobić dziś to ciasto ale mam pytanie o wielkość formy. Będę wdzięczna za odpowiedz.
standardowa duża forma ok 25×39 cm
Wyszło PRZEPYSZNE 😍😍😍! Jest naprawdę banalne w wykonaniu a smak cudowny. Absolutnie będę powtarzać przepis 😊😋😊
Babcia mówiła ,że cukier i masło na koniec dodawała, gdy ciasto wypłyneło.
ja dodaję cukier wtedy, tak jak w przepisie 🙂