To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki kiedykolwiek robiłam, a świadczy o tym fakt, że aby zrobić zdjęcie musiałam specjalnie zachować kawałek, zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– sypana szarlotka
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
PRZYGOTOWANIE: 3 h
SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE:
– 480 g mąki pszennej
– 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych)
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g cukru
– 1 cukier z prawdziwą wanilią
– szczypta soli
– 80 g roztopionego masła
– 1 jajko i 2 żółtka
– 4-5 lasek rabarbaru + 3 łyżki cukru
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
- Drożdże świeże: do ciepłego mleka dodaj drożdże świeże i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Wtedy dodaj mąkę, jaja, cukier i roztopione i przestudzone masło.
- Drożdże suszone: do miski dodaj mąkę, drożdże, mleko, jaja, cukier i na koniec roztopione i przestudzone masło.
- Wszystko wyrób na sprężyste i lekko klejące ciasto, pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1,5 h.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto, możesz to robić rękami lub mikserem ze spiralną końcówką.
- Rabarbar pokrój na 2-3 cm kawałki, przełóż do miski i dodaj 2-3 łyżki cukru. Odstaw.
- Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż rabarbar (jeśli zebrało się odrobinę wody w misce odlej ją), a następnie posyp całość kruszonką.
- Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez 40 minut. Podawaj po wystygnięciu.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM