Połączenie kwaśnego rabarbaru z słodką bezą jest w tym cieście genialne! Wystarczy naprawdę kilka chwil i podstawowe składniki, a efekt jest fantastyczny!
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– blok czekoladowy
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI CIASTO:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– pęczek rabarbaru + dodatkowy cukier
SKŁADNIKI BEZA:
– 4 białka
– 200 g drobnego cukru do wypieków
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Do miski wsyp obie mąki, cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Połącz wszystkie składniki najlepiej rękami, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem tworząc równomierny spód ciasta. Nakłuwaj spód widelcem dość równomiernie.
- Zapiekaj spód przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C.
- W tym czasie przygotuj owoce. Pokrój rabarbar na kawałki 2-3 cm. Rabarbar połącz w misce z 2-3 łyżkami cukru.
- Przygotuj bezę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie po jednej łyżce dodawaj powoli 200 g drobnego cukru. Ubijaj jeszcze przez 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną (3 łyżeczki) i szybko zmiksuj.
- Wyjmij z piekarnika ciasto, na zapieczony spód połóż przygotowany rabarbar, a na nich ubitą bezę z białek.
- Zapiekaj ciasto przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
- Ciasto wystudź przed podaniem i krojeniem, najlepiej od razu po upieczeniu studzić je jeszcze przez 15-20 minut w uchylonym ciepłym piekarniku.
Smacznego!
1 comments
Zgłodniałam już od samego patrzenia na fotki. Rewelacyjnie to wygląda!