Tym razem postawiłam na prostotę i tradycyjne smaki. Do klasycznego makaronu spaghetti dodałam cytrynę oraz dobrej jakości oliwę, pyszne zielone szparagi i kilka dodatków które stworzyły pyszny kremowy sos i genialne mega szybkie danie. Tego naprawdę trzeba spróbować.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron z kurkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Makaron alla puttanesca
– Pieczone szparagi z serem feta
CYTRYNOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI
Przygotowanie: 10-15 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu spaghetti dla 2 osób, około 250 g makaronu
– 100 ml oliwy z oliwek dobre jakości
– 2 ząbki czosnku
– płaska łyżeczka tartej skórki z cytryny
– sok z połowy cytryny
– szczypta płatków chilli
– pęczek zielonych szparagów
– 8-10 dużych listków bazylii
– 6 łyżek drobno startego parmezanu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odlej 1/2 szklanki wody z makaronu i zachowaj do sosu.
- Szparagi pozbaw drewnianych końcówek i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek drobno posiekaj.
- W dużej patelni (musi pomieścić cały makaron) rozgrzej oliwę, dorzuć pokrojone szparagi i smaż mieszając około 1 minuty. Wtedy dodaj czosnek, skórkę z cytryny, płatki chilli i smaż około 30 sekund.
- Jeśli makaron jeszcze nie jest ugotowany odstaw szparagi z kuchenki do tego czasu.
- Do szparagów i oliwy dodaj ugotowany makaron, listki bazylii, sok z połowy cytryny i podgrzewaj. Następnie dodaj odłożoną wodę z makaronu i prawie cały parmezan wskazany w przepisie. Podgrzewaj mieszając aż stworzy się pyszny sos w postaci emulsji i oblecze makaron. Na koniec dopraw wszystko świeżo mielonym pieprzem.
- Makaron przekładaj na talerze, posypuj pozostałym parmezanem i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
O cytrynowym makaronie jeszcze nie słyszałam. Bardzo ciekawa opcja!