Nie macie pomysłu na lekki pyszny obiad lub pyszną kolację? Lubicie dania bez mięsa złożone w większości z warzyw z dodatkiem na przykład sera. To będzie dla Was danie idealne.
Delikatny duszony bakłażan z dodatkiem pomidorów, przypraw, z grillowanym serem haloumi oraz pysznymi chlebkami pita które zrobiłam sama tuż wcześniej. Przepis na chlebki pita znajdziecie na blogu, zachęcam do zrobienia ich w domu bo wychodzą pyszne.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pieczone bakłażany
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– Sałatka z halloumi
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
DUSZONY BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI
Przygotowanie: 30-40 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
– 1 duży lub 2 średnie pomidory
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 papryczka chilli
– około 200 g sera halloumi
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– sól i pieprz
– świeża natka pietruszki do posypania
– chlebki pita lub dowolne pieczywo do podania
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj dokładnie, pokrój w kostkę 1-2 cm. Połóż bakłażana na sicie lub durszlaku i posól. Odstaw na minimum 10 minut aby warzywo puściło sok.
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości bakłażanowych. Czosnek i chilli drobno posiekaj.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek i chilli (jeśli używasz), krótko przesmaż. Dodaj bakłażana i smaż 5-6 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory z puszki razem z sosem oraz pomidory świeże. Dopraw oregano, solą i pieprzem i duś 10-13 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Wykorzystując drugą patelnię usmaż ser halloumi. Wystarczy pokroić go w plastry, rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i smażyć około 1,5 minuty z każdej strony.
- Do miseczek włóż bakłażana z pomidorami, na nim ułóż plastry sera halloumi, wszystko posyp natką pietruszki. Podawaj z chlebkami pita lub pysznym pieczywem.
SMACZNEGO!