Frittata upieczona z jajek z dodatkami jest idealnym śniadaniem ale nie tylko. To może być też samodzielny obiad czy kolacja, który podasz z sałatką i możesz się delektować pysznym posiłkiem.
Ta frittata ma w sobie wiele ciekawych smaków. Słodycz upieczonego batata, słoność fety, wyraźny smak szpinaku. Zobacz przepis jak prosto ją zrobić.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.

Polecam Wam także przepisy na śniadania:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wam też inne przepisy z jajkami:
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Szybka pizza z jajkiem
Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem
Naleśniki z jajkiem
Omlet z serem ricotta
FRITTATA Z BATATEM I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1h pieczenia batata
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 6 jajek
– 1 batat
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 100-150 g sera feta
– pół szklanki tartego sera cheddar lub podobnego
– sól, pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st C. Na blasze połóż kawałek papieru do pieczenia i włóż do piekarnika umytego i wysuszonego batata. Piecz około 50-60 minut do miękkości (w zależności od wielkości).
- Do frittaty przygotuj patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków).
- Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Na 1 łyżce oliwy podsmaż czosnek z cebulą. Jak się zeszklą dorzuć szpinak, dopraw odrobiną soli, pieprzu i świeżo tartej gałki muszkatołowej. Smaż tylko do momentu kiedy szpinak zmięknie. Zdejmij z patelni.
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj połowę pokruszonej drobno fety i połowę tartego cheddara i za pomocą trzepaczki roztrzep masę aby stała się pulchna.
- Wlej masę na patelnię i od razu nałóż na górę duszony szpinak, dodając w kilku miejscach. Następnie dodawaj łyżką porcje pieczonego batata (wystarczy, że przetniesz upieczonego batata i wyjmiesz łyżką miękki środek), resztę pokruszonej fety i pozostały ser cheddar.
- Wstaw patelnię do rozgrzanego do 190 st C piekarnika i zapiekaj przez 13-15 minut aż frittata będzie pulchna a jajka nie będą płynne. Podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem sałatki z świeżych liści szpinaku z sosem sałatkowym.
Smacznego!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł





