Jeśli lubicie smak golonki, ale tradycyjna jest dla was zbyt tłusta, ta potrawa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Gicze należy najpierw usmażyć z każdej strony a następnie piec ok 90 minut aż będą miękkie i pyszne. Moją gicz cielęcą w warzywach podałam w sosie z białego wina i pomidorów z warzywami 🙂
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– kotlet schabowy
– młoda kapusta
gicz cielęca w warzywach
Przygotowanie: ok 1,5 h
SKŁADNIKI:
– 2 gicze cielęce
– 1 średnia marchewka
– 1 pietruszka
– połowa selera
– ew 1 laska selera naciowego
– puszka pomidorów krojonych
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 6 ząbków czosnku
– 1 nieduża cebula
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygotowania mięsa. Natrzyjcie je solą i pieprzem a następnie na oleju obsmażcie z każdej strony. Obsmażone i przyrumienione gicze odłóżcie do żaroodpornego naczynia.
To moment na pokrojenie wszystkich warzyw w kostkę o wielkości ok 1,5 cm. Cebulę pokrójcie w sporą kostkę a czosnek w spore kawałki (2-3 kawałki z jednego ząbka). Z patelni odlejcie tuszcz po smażeniu giczy i dodajcie odrobinę oliwy z oliwek. Na oliwę dodajcie cebulę i czosnek, zeszklijcie je. Następnie dorzućcie wszystkie warzywa i podsmażajcie ok 2-3 minut. Do warzyw dolejcie białe wino i smażcie aż wino zredukuje swoją objętość o nawet połowę. Wtedy dodajcie pomidory z puszki a następnie doprawcie do smaku – solą, pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne, oregano i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym sosem polejcie gicze. Piekarnik nagrzejcie do 190 st C, wstawcie gicze w żaroodporny naczyniu z przykrywką (jeśli jej ie macie zróbcie ją z folii aluminiowej, najlepiej dwóch jej warstw). Pieczcie tak przygotowane mięso przez ok 90 minut (do miękkości).
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– tatar wołowy