Tak to już jest, że kupując kapustę np do gołąbków, później zastanawiam się jak mam ją wykorzystać. Tak było też i tym razem. Moja rodzina nie jest liczna więc zużyłam 10 liści kapusty, a pozostałe liście posiekałam i dodałam do mojej zupy.
Ta zupa to połączenie jarzynowej, kremu z warzyw oraz kapuśniaku. Zapewniam że jest naprawdę smaczna, a jej smak możecie dodatkowo podkręcić smażonym boczkiem lub wędzoną rybą, jeśli chcecie zrezygnować z boczku.
Zajrzyj także do innych moich przepisów:
– zupa gołąbkowa
– fasolka po bretońsku
– zupa z włoskiej kapusty
– kwaśnica z żeberkiem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– przepis na ogórki kiszone
GOŁĄBKI z włoskiej kapusty
Ilość porcji: 10 gołąbków
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (z łopatki lub z indyka)
– 75 g ryżu
– 1 cebula
– 12 listków z włoskiej kapusty
– 1 l bulionu lub rosołu, możesz wykorzystać mój przepis na rosół
– 300-400 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj, wystudź i włóż do miski. Dodaj do ryży mięso, bardzo drobno posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki).
- Liście kapusty włóż do dużej miski i sparz je wrzątkiem, trzymając we wrzątku ok 2-3 minut.
- Na dnie garnka połóż 2 najbrzydsze liście. Z pozostałych zrób gołąbki. Z mięsa uformuj kotleciki, które następnie połóż na liściu kapusty bliżej strony „od głąba”. Zawiń odrobinę kapusty na mięso, następnie zegnij boki i kontynuuj rolowanie.
- Tak przygotowanie gołąbki układaj w garnku. Gorący bulion/rosół wymieszaj z passatą, dopraw oregano i odrobiną soli i pieprzu. Sosem zajej gołąbki i gotuj je około 40 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dopraw sos jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Do sosu możesz dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne.
Podawaj same, z ziemniakami lub pieczywem.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– placek po węgiersku