Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Próbowałam hummusu w wielu różnych wersjach i wiele przepisów jest już na blogu. Koniecznie zajrzyjcie także do wpisu z pomysłem na deskę przekąsek, w desce hummus sprawdzi się idealnie.
Zobacz też film z inspiracją na pyszną deskę z hummusami
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
Hummus – najlepszy
Hummus z pieczonym kalafiorem
Hummus z pieczoną marchewką i fetą
Hummus z wędzonym łososiem
Hummus z kolendrą i limonką
Hummus z mango
Bowl z hummusem
Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z soczewicą
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
Składniki:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej ciecierzycy
– 1 płaska łyżka pasty tahina
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ugotowany lub upieczony buraczek
– sok z połowy limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
– świeży tymianek do posypania
Przygotowanie:
- Pastę tahina, ugotowaną ciecierzycę, ugotowanego i obranego buraczka, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy limonki i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty możesz dodać nieco wody mineralnej.
- Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp świeżymi listkami tymianku. Podawaj.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł