Kto nie lubi domowego schabowego? To klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej, za naszą zachodnią granica schabowe spotkacie równie często. Ale dobre schabowe to sztuka. Jak je przyprawić, przygotować mięso, smażyć? Na te pytania odpowiem Wam dziś w moim przepisie. Schabowego w moim domu jada się zwykle z ziemniakami i surówką, a Wy jak lubicie? Podzielcie się swoimi połączeniami w komentarzach pod przepisem.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam garść przepisów idealnie pasujących do schabowego:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– puree ziemniaczane
– cordon bleu z kurczaka
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– sałatka grecka
– zobacz także inną wersję kotleta schabowy inaczej
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– kotlet serowy
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
KOTLET SCHABOWY
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 plastry schabu bez kości
– 1-2 jajka
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 4-5 łyżek bułki tartej
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa.
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli Twoje plastry schabu posiadają obrzeże z tłuszczu odkrój je, tak aby w plastrach pozostało jedynie mięso. Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia.
- Na folii połóż pierwszy plaster schabu, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej i za pomocą tłuczka rozbijaj mięso. Najlepiej robić to od środka do zewnątrz, uważając aby kotlet się nie przerwał, ale był idealnie cienki.
- Tak przygotowane kotlety posól i popieprz.
- Do 3 głębokich talerzy dodaj: do pierwszego mąkę, do drugiego jaja, do trzeciego bułkę tartą. Jaja rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby białko i żółtko połączyły się.
- Na kuchence postaw patelnię i wlej tłuszcz, tak aby pokrywał całe dno. Mięso obtocz w kolejnych składnikach: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Staraj się aby składniki znalazły się na całości kotleta. Kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok 3-4 minut z każdej strony, do czasu kiedy nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Dla zainteresowanych chciałabym powiedzieć, że istnieje nowe urządzenie – Maszynka Do Schabowych, które rozwałkowuje mięso tworząc na nim wyraźny kratkowany wzór.
Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.