Zostały Ci ziemniaki z obiadu? To jest niesamowity sposób na ich powtórne wykorzystanie, choć jak spróbujesz raz, to nie będziesz czekał/a na resztki obiadowe, tylko ugotujesz ziemniaki specjalnie do tych kotlecików. Co najważniejsze są proste w przygotowaniu!
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20-40 minut + gotowanie ziemniaków
Ilość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje
SKŁADNIKI:
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona)
– 1 jajko
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka)
– 4 łyżki mąki pszennej
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj lub wykorzystaj do kotletów resztkę ziemniaków z obiadu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików.
- Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki. To spowoduje, że łatwiej będzie je panierować i smażyć.
- Przygotuj naczynie z mąką i wyjmij kotleciki z lodówki. Każdy kotlet obtocz w mące i smaż je na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
- Kotlety są idealne jako samodzielne danie jedynie z dodatkiem sałatki. Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł