Dziś mam dla Was pyszny przepis na fantastyczną zupę krem z zielonych szparagów, niezwykle prostą do zrobienia. Jeśli masz w domu pęczek zielonych szparagów, z których zastanawiasz się co zrobić, to będzie najlepszy pomysł. A ten kolor 🙂 Łał

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z białych szparagów
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– kanapka ze szparagami i łososiem
– sałatka ze szparagami i jajkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Pieczone szparagi z serem feta
KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pęczek zielonych szparagów
– 500-600 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz,
– łyżka oliwy z oliwek
– do podania: grzanki z chleba na zakwasie (wystarczy usmażyć je z odrobiną oliwy), śmietanka 30%, świeże listki tymianku, inne
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania szparagów. Umyj je i odłam końcówki, wystarczy zacząć odłamywać a szparag sam będzie wiedział w którym miejscu się złamać aby nie było zdrewniałej części. Jeśli Twoje szparagi mają ładne główki odkrój je i odłóż na bok, a jeśli nie pokrój razem z całymi szparagami. Do zupy możesz użyć grubszych i brzydszych szparagów, będą idealne. Resztę łodyżek pokrój na kawałki 1,5-2 cm.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Zeszklij je na oliwie, po czym dodaj pokrojone szparagi i smaż jeszcze minutę.
- Wlej gorący bulion (na początek 500 ml, dodatkowy bulion możesz dodać po zblendowaniu) i gotuj szparagi do miękkości od 10 do 15 minut, w zależności od ich grubości.
- Główki szparagów wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić je w nim na kilka minut.
- Zblenduj zupę za pomocą blendera i dopraw solą oraz pieprzem.
- Przygotuj grzanki chlebowe, przelej zupę do miseczek, dodaj po łyżce śmietanki, grzanki, główki szparagów i listki tymianku. Podawaj.
Smacznego!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł





