Pokazywałam Wam na blogu kurczaka już w tak wielu różnych wersjach smakowych i sposobach przygotowania, że czasem samej mi trudno zdecydować który wyszedł najlepszy. Lubię robić go na butelce od piwa, choć chyba najlepszym jaki dotychczas zrobiłam był ten smarowany pod skórką maślaną marynatą.
Tym razem postawiłam na meksykańskie nuty smakowe, choć nie jest to oryginalny meksykański smak. Możecie potraktować ten przepis jako inspirację do kuchni tamtych rejonów, bo smaki zdecydowanie są podobne. To idealna opcja dla wielbicieli odrobinkę bardziej pikantnego smaku, bo pikantna skórka jest tu najlepsza!
Polecam Wam także:
– kurczak pieczony
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Burrito z chilli con carne
KURCZAK PIECZONY PO MEKSYKAŃSKU
PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut
Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg
– sól i pieprz
– 40 g rozpuszczonego masła
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 1 łyżka ostrej papryczki chilli – sproszkowanej lub w płatkach
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1-2 ząbki czosnku
– po 1 łyżeczce soli i pieprzu
– sok z połowy cytryny lub limonki
– szczypta cynamonu
– 2-3 większe ziemniaki
– 1 zielona papryka
– 1-2 czerwone cebule
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem.
- Masło wcześniej roztop i przestudź zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do masła sok z połowy cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obie papryki, kmin rzymski, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z obu stron i najlepiej odstaw na minimum godzinę, nie jest to jednak konieczne i niezbędne.
- Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w kawałki zbliżonej wielkości do ziemniaków, obierz też cebule i pokrój je na mniejsze kawałki. Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu, naokoło połóż pokrojone warzywa.
- Włóż kurczaka do piekarnika i piecz go w 200 st C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st C i piecz przez 1 godzinę 15 minut. W tym czasie 2-3 razy podlewaj kurczaka sokami które zgromadziły się w naczyniu.
- Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 15 minut ale bez przykrycia. Dopiero wtedy krój kurczaka i podawaj.
- Kurczaka możesz zjeść od razu, a niewykorzystane mięso oddzielić od kości i użyć do sałatek, burrito, quesadilli lub innych dań kuchni meksykańskiej.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Zajrzyj też do tych meksykańskich przepisów:
- burrito z kurczakiem
- sałatka meksykańska z kurczakiem
- tacos z tofu
- tacos z rybą
- tacos z szarpaną wieprzowiną
- chilli con carne z dynią
- bowl burito z łososiem
- chili z fasoli
- tacos ze stekiem
- przepis na guacamole
- tacos z wieprzowiną
- burrito z burczakiem
- quesadilla z kurczakiem
- fajitas z kurczaka
- tacos z polędwicą
- tacos z szarpaną wieprzowiną
- jajka z guacamole
- nachos supreme czyli nachos z chilli con carne