Moje stare przepisy na lasagne obecne na blogu mają tak nieatrakcyjne zdjęcia, że pomimo pysznych przepisów nie chciałam Wam ich pokazywać. A lasagne robię dość często, bardzo lubię, ponadto jedna lasagne daje nam obiad na 2 dni dla 2 osób. I to jest super!
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
LASAGNE BOLOGNESE
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut
Składniki:
– płaty do lasagne
– 150-200 g mozzarelli do posypania
– sos pomidorowy i listki bazylii do podania
Składniki sos boloński:
– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 1 puszka pomidorów 400g
– 1 ząbek czosnku, pół cebuli, 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
– pół szklanki czerwonego wina
– sól, pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania sosu bolognese. Mięso podsmaż, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chilli, posiekaną cebulę i puszkę krojonych pomidorów. Duś kilka minut i dodaj czerwone wino. Duś aż wino w połowie odparuje i dodaj wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest nadal za rzadki odparowuj go jeszcze prze kilka chwil.
- Beszamel: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia.
- Naczynie (18 x 20 cm lub podobne) posmaruj masłem. Na spód połóż płaty makaronu, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę mięsa. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę mięsa. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój i podawaj z sosem pomidorowym i listkami bazylii.
- Jeśli potrzebujesz dobrego przepisu na sos pomidorowy, skorzystaj z mojego 😉
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem