To lato ze względu na jago temperaturę obfituje w nowe przepisy na blogu na pyszne lemoniady. Pokazywałam Wam już napoje z wykorzystaniem melona, maliny, wiśni, czereśni czy arbuza. Przyszła pora na pierwsze warzywo – ogórka. Tak ogórek idealnie pasuje do napoi dzięki dużej ilości wody i pysznemu smakowi który niesamowicie orzeźwia.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniada arbuzowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA OGÓRKOWA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 1 duży ogórek szklarniowy
– 2 cytryny
– ok 1,5 l wody gazowanej lub niegazowanej
– 4-5 łyżek cukru
– mięta do podania
- Do 100 ml wody dodajcie cukier, oraz ogórka obranego i pokrojonego na mniejsze części.
- Całość zblendujcie na jednolitą masę, a następnie przetrzyjcie przez sito aby uzyskać sok bez zbędnych grudek. Dodajcie sok wyciśnięty z 2 cytryn. Dolejcie wodę i wstawcie do lodówki aby całość się schłodziła.
- Podawajcie ze świeżymi listkami mięty i plasterkami ogórka.
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Lemoniada ogórkowa
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
23 Review(s) Based on