Majonez z suszonymi pomidorami czy sos z suszonymi pomidorami – nie ważne jak go będziemy nazywać ważne, że zdecydowanie warto go zrobić! Robisz go właściwie podobnie do klasycznego domowego majonezu, z tą tylko różnicą, że zamiast tradycyjnego oleju czy oliwy dodajesz olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami wraz z całą zawartością słoiczka. Dlatego ten majonez jest nieco bardziej gęsty, trochę przypomina hummus.
Ale to jest takie dobre i takie ekspresowe, że powtórzysz ten przepis nie raz. To jest bowiem idealny dodatek do kanapek, a także świetny dodatek do jajek faszerowanych. Wystarczy udekorować nim jaja i gotowe!
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
MAJONEZ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
– 1 żółtko
– sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny)
– 1 łyżka musztardy dijon
– ewentualnie dodatkowy olej lub oliwa, jeśli majonez wyjdzie zbyt gęsty
Przygotowanie:
- Do naczynia, w którym będziesz blendować majonez wlej całą zawartość słoiczka z suszonymi pomidorami, łącznie z całym olejem. Możesz wybrać taki zestaw z czosnkiem i kaparami, wtedy dodaj razem z dodatkami.
- Dodaj do zawartości 1 żółtko, solidną łyżkę musztardy dijon, lub nawet nieco więcej, sok z połowy limonki lub cytryny jeśli masz w domu.
- Wszystko zblenduj na jednolity i kremowy sos majonezowy. Jeśli sos wyjdzie nieco za gęsty, dodaj więcej oliwy lub oleju i blenduj do uzyskania pożądanego efektu.
- Sos przechowuj w lodówce z zamkniętym słoiczku lub pojemniku do tygodnia czasu.