Sos podobny do tradycyjnego bazyliowego pesto można zrobić z rukoli, szpinaku czy awokado. Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie zdrowego awokado, z odrobiną rukoli i cytryny dla podkręcenia smaku. Sos przygotowuje się na zimno i dodaje się do ciepłego makaronu bez podgrzewania. Dlatego zrobienie tego dania to właściwie czas gotowania makaronu, jakieś 10 minut.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– czerwone pesto
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– ,makaron tagliatelle na 2 porcje
-1 dojrzałe awokado
– sok z połowy cytryny
– garść rukoli + trochę do podania
– 2 łyżki orzeszków pinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki tabasco
– świeżo mielony czarny pieprz do podania
- Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie kiedy makaron się gotuje przygotujcie pesto: do małego blendera wrzućcie awokado, orzeszki piniowe, garść rukoli, oliwę, sok z cytryny i tabasco. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę, dodając odrobinę wody jeśli sos będzie za gęsty i nie będzie chciał się równomiernie blendować.
- Sos wymieszajcie z ugotowanym makaronem, przełóżcie na talerze i dodajcie jeszcze kilka listków rukoli. Posypcie całość świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
1 comments
To zdecydowanie propozycja obiadowa dla mnie!