Na jesieni zawsze przekonuję Was do gotowania dyni, bo niesłuszne jest twierdzenie ze jest ona mdła i nijaka, taka jest tylko wtedy kiedy nie wiecie jak ją przygotować. Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, uwielbiam ją za wszechstronność. Do dyni przekonałam już mnóstwo osób, nawet mój partner zawsze twierdzi że nie przepada za dynią, a jak zrobię jakieś danie to uznaje, że to jednak jest dobre. I właśnie o to chodzi!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
Zajrzyjcie też do tych kilku przepisów na dania z dynią, zarówno na słono jak i słodko:
- 5 przepisów na ciasta z dynią
- Chilli con carne z dynią i kalafiorem
- Sałatka z pieczoną dynią i serem feta
- Pasta z dyni i koziego sera
- Bruschetta z dynią i kozim serem
- Pierogi z dynią
- Krem z dyni z jabłkiem
- Ciasto dyniowe z czekoladą
- Sernik dyniowy
- Dyniowe gnocchi
- Dyniowe latte
- Dynia marynowana w occie
- Szakszuka z dynią
- Placuszki z dyni
- Zupa krem z dyni
- Zupa dyniowa z pomidorami
MAKARON Z DYNIĄ I BOCZKIEM
Przygotowanie: 20 minut + 25 minut przygotowanie puree z dyni
Porcje: 2 porcje
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle
- dynia hokkaido lub piżmowa (do przepisu potrzebujesz około 150 g ale upiecz najlepiej całą i wykorzystaj do innych przepisów)
- 6-8 plastrów boczku wędzonego
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu, możesz rozmaryn zastąpić tymiankiem
- 1/3 łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- tarty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190 st C. Dynię umyj, przekrój i opróżnij z gniazda nasiennego i pokrój w większe kawałki do pieczenia. Niektóre dynie takie jak hokkaido nie wymagają obierania.
- Dynię połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Na 8-10 minut przed końcem pieczenia na blasze połóż też plastry boczku. Możesz położyć je na piekącej się dyni, dzięki temu dynia nabierze pysznego aromatu boczku.
- Dynię wyjmij z piekarnika i za pomocą końcówki biedującej przygotuj z niej puree. Boczek odłóż.
- Makaron włóż do gotującej się w garnku wody i gotuj zgodnie z przepisem na opakowani. Pod koniec gotowania odlej 100 ml wody z gotującego się makaronu i zachowaj.
- W czasie gotowania makaronu przygotuj patelnię. Dodaj na nią całe masło i rozpuść je, a następnie dodaj do niego czosnek, sporą szczyptę soli oraz pieprzu, chilli. Dodaj puree dyniowe – do sosu wystarczy 5 sporych łyżek oraz wodę odlaną z makaronu. Wodę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz jednolity gęsty sos o konsystencji śmietany.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Makaron przekładaj na talerze, posypuj posiekanym rozmarynem, świeżo tartym parmezanem. Upieczony boczek pokrój na niewielkie kawałki i posyp nimi makaron. Podawaj od razu.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Zobacz jeszcze:
– makaron Boeuf Strogonow