W sezonie jesiennym wtedy, kiedy wracacie z lasu z kilkunastoma grzybami i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to będzie najlepsze danie. Przepyszny makaron, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, taki do którego będziecie wracali niezliczoną ilość razy. Makaron ten możecie także zrobić z grzybami mrożonymi lub wykorzystać dostępne przez okrągły rok w sklepach pieczarki, choć wersja z grzybami leśnymi jest moim zdaniem najlepsza i niepowtarzalna w smaku.
Jakie grzyby wykorzystać do makaronu? Takie, które macie. Mogą to być zarówno najlepsze prawdziwki jak i podgrzybki, kozaki czy inne grzyby. Ten makaron uda się też z kurkami. Właściwie możecie zrobić tak, jak pozwolą Wam zasoby, jakie przyniesiecie z lasu z jesiennego spaceru.
Mam nadzieję, że przekonam Was do tego przepisu i zrobicie ten makaron z grzybami po kolejnej wyprawie do lasu. Czekam wtedy na Wasze komentarze oraz oznaczenia w kanałach społecznościowych.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z GRZYBAMI
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu typu parpadelle lub tagliatelle
– 150-200 g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki lub inne dowolne)
– 1 cebula
– 4-6 ząbków czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 3 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzybu bardzo dokładnie oczyść i w razie potrzeby umyj, nie pozostawiając ich w wodzie, aby nie wchłonęły jej. Usuń też robaczywe grzyby lub ich części.
- Posiekaj drobno czosnek a cebulę pokrój w niewielką kostkę.
- Umyte grzyby pokrój w plasterki lub na mniejsze części, w zależności od ich wielkości.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu świeżego, który można znaleźć w sklepowych lodówkach, ugotuj go w ostatnim momencie, bo on zwykle potrzebuje dosłownie 2-3 minut.
- Na sporej patelni podsmaż najpierw cebulę na odrobinie oliwy, a kiedy już się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
- Teraz dodaj na patelnię grzyby, smaż minutę, po czym dodaj pół chochli wody z gotującego się makaronu (jeśli jeszcze go nie gotujesz, to możesz dodać wodę nie z makaronu), aby czosnek z cebulą na dnie nie zaczęły się palić podczas smażenia grzybów. Smaż grzyby przez 6-8 minut aż zmiękną. Wtedy dopraw grzyby solą i pieprzem.
- Na patelnię wlej śmietankę i jeszcze chwilę duś całość, aby sos się odrobinę zredukował. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Na patelnię do sosu przełóż ugotowany makaron, dodaj też koperek. Wszystko delikatnie wymieszaj i przekładaj na talerze. Podawaj posypane dodatkowym koperkiem.