Takie muffiny ziemniaczane są idealne jako dodatek do obiadu zamiast klasycznych ziemniaków, ale też jako samodzielne danie. Wystarczy wtedy podać je z sosem lub sałatką i wystarczy!
Do muffinów potrzebujesz kilku ziemniaków, masła, oliwy i odpowiednio dobranych przypraw. Wystarczy pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki, a całość przygotowania zrobisz w formie do muffinów.
Polecam Wam także przepisy z ziemniakami:
– pieczone ziemniaki
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– ziemniaki hasselback
– jak upiec ziemniaki w piekarniku
– puree ziemniaczane
MUFFINKI ZIEMNIACZANE
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ: 12 sztuk
SKŁADNIKI:
– 5-6 średnich ziemniaków, pokrojonych w plasterki o grubości 2-3 mm
– 3 łyżki rozpuszczonego masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
– 1 łyżka suszonego tymianku
– 3-4 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
– Świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj formę na muffiny.
- Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Możesz to zrobić nożem lub na mandolinie.
- Masło rozpuść. Dodaj do niego oliwę, suszony czosnek, tymianek, sól, pieprz i tarty parmezan.
- Masłem nasmaruj najpierw formę na muffiny. Układaj we wgłębieniach i smaruj każdą z warstw masłem z dodatkami. Rób tak do wykorzystania muffinek. Na koniec przykryj muffinki folią aluminiową.
- Wstaw formę z muffinami do piekarnika nagradzanego do temperatury 180o C i piecz przez około 30 minut, po czym odkryj muffinki i piecz kolejne 15-20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut, po czym podawaj.
- Muffiny są idealnym dodatkiem do obiadu lub pysznym samodzielnym daniem, które możesz podać z sałatką lub sosem pasującym do ziemniaków.
Smacznego!