Zamiast tradycyjnych naleśników zawijanych w rulony bądź w trójkąty, proponuję mniejsze naleśnikowe koreczki. Poniżej znajdziecie na nie przepis. Przepis jak większość dostępnych na tym blogu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Zachęcam Cię też do zajrzenia do innych naleśnikowych przepisów, w tym na naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami, naleśniki amerykańskie pencake, naleśniki ze szpinakiem.
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 5-6 naleśników
– 100 gram wędzonego łososia
– 5 plasterków szynki
– 5 plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
Zaproponuję Wam tradycyjne naleśniki z dwoma farszami. Ciasto wykonujecie wg swojej sprawdzonej receptury, naleśniki smażycie dbając o to aby nie były zbyt grube.
Pierwszą propozycją jest farsz z wędzonego łososia. Na lekko już ostygnięte naleśniki nakładacie łososia. Można go dodatkowo pokropić cytryną i posypać świeżo mielonym pieprzem. Zawijamy, kroimy i spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły. Ja podałam z sosem cytrynowym, zrobionym na bazie śmietany.
Zaproponuję także drugą wersję z szynką i serem żółtym.
Szynkę i ser należy dodać jeszcze w trakcie smażenia. Na z jednej strony usmażonego naleśnika nakładamy szynkę i ser. Podczas smażenia z tej strony przykrywamy naleśnika pokrywką. Zdejmujemy z patelni i zawijamy podobnie jak koreczki z łososiem. Polecam podanie z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
1 comments
Ja w sobotę robiłam takie koreczki naleśnikowe na kilka sposobów. Twoje wersje nadzienia są bardzo smakowite;)