Wpisz i naciśnij Enter

Kurczak w sosie balsamico

Kurczak balsamico – mam dziś dla Was fantastyczny ale oczywiście prosty przepis. Jest dużo bardziej aromatyczny niż tradycyjny smażony kurczak, czy nawet kurczak w wersji pieczonej tradycyjnie lub na rożnie. Jeśli zatem lubicie kurczaka w kanałkach musicie zrobić ten przepis w domu. Koniecznie po przygotowaniu pochwalcie się wynikami, zawsze mi jest miło jak wysyłacie zdjęcia mailowo, na Facebooku lub wstawiacie je na Instagram z oznaczeniem mojego Instagramowego profilu nietylkopasta.pl.

Polecam Wam także kilka moich przepisów:
kurczak pieczony na butelce piwa
pikantne skrzydełka z kurczaka
kurczak z kwiatami cukinii
tażin z kurczaka z cytrynami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
przepis na kurczaka z kfc

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– 6-8 kawałków kurczaka (waszych ulubionych albo cały kurczak podzielony na cząstki)
– rozmaryn (2 gałązki świeżego lub 1,5 płaskiej łyżeczki suszonego)
– szklanka dobrego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
– 1/4 szklanki octu balsamiczego
– oliwa do smażenia
– 2-3 ząbki czosnku – nieobrane
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i suszymy. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w woku oliwę, wrzucamy kurczaka i czosnek. Smażymy z obu stron, aż kawałki będą rumiane.
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę wina, ocet balsamiczny i dodajemy rozmaryn. Dusimy bez przykrycia ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, podwyższamy temperaturę smażenia i redukujemy sos. Jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Kurczaka balsamico można podać na wiele sposobów. Ja proponuję z pieczonymi ziemniakami i z mixem sałat z sosem winegret. Życzę smacznego 🙂

kurczak balsamico

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kurczak w sosie balsamicznym
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Brzmi bardzo zachęcająco. ale… co z tym nieobranym czosnkiem?

  2. Wyszło świetne, soczyste i wyraziste w smaku! Jedno z lepszych wykonań kurczaka w sosie balsamicznym jakie jadłem, dziewczynie też smakowało 😉