Te skrzydełka zwane są za granicą „sticky wings” właśnie dzięki marynacie która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Podałam je z ryżem i sałatką z białej kapusty, do której należy dodać sos z octu jabłkowego oleju i cukru mi chwilę poczekać, aż kapusta nieco zmięknie. Skrzydełka są lekko sodko-pikantne, naprawdę pyszne.
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– pad thai z kurczakiem
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– kotlet schabowy
– młoda kapusta
orientalne SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut
Składniki:
– 12-15 skrzydełek z kurczaka
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 4 ząbki czosnku
– 6 łyżek syropu klonowego
– 4 łyżki sosu sojowego jasnego (o obniżonej zawartości soli)
– 2 cm korzenia imbiru
– pół łyżeczki płatków chilli
– 2 łyżeczki sezamu
– cebula dymka do podania
Przygotowanie:
- Czosnek i imbir zetrzyj na tarce, dodaj do nich sól, pieprz, chilli, sos sojowy, syrop klonowy. W misce lub dużej torebce strunowej wymieszaj skrzydełka z sosem, tak aby te otoczyły kurczaka. Możesz przygotować tak kurczaka znacznie wcześniej, lub zrobć to na 20 minut przed pieczeniem.
- Przełóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego i nagrzej piekarnik do 180 st C. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz 30-35 minut. Po 20 minutach odwróć kurczaka i polej go sosem za pomocą łyżki.
- W międzyczasie ugotuj ryż, przygotuj surówkę lub warzywa.
- Na suchej patelni uprać przez 5-6 minut sezam, cały czas mieszając go aby się nie przypalił.
- Po upieczeniu posyp skrzydełka sezamem oraz posiekanym szczypiorem z dymki.
Smacznego!
3 comments
Fantastyczne! Musiały wspaniale smakować 🙂
Uwielbiam takie skrzydełka, i nawet podobnie robię 🙂
Pychota!
A jak zrobić kapustę do tego dania? 🙂