Pieczone ziemniaczki uwielbiam i robię je naprawdę w bardzo wielu wariantach. Bardzo lubię takie upieczone w mące i soli, które smakują jak te z ogniska. Są proste i genialne. Często także robię ziemniaczki rozgniatane. Zapytasz jakie to? Otóż ziemniaki należy wcześniej ugotować razem z łupiną, ale w całości bez krojenia. A po ugotowaniu ręką lub szklanką należy je delikatnie spłaszcza, tak aby popękały, zrobiły się cieńsze, ale nie rozpadły. Wtedy smarujesz je oliwą z przyprawami i do piekarnika. Wychodzą naprawdę obłędnie.
A dziś przychodzę do Was z jeszcze pyszniejszym przepisem. Te ziemniaczki są mega chrupiące i pyszne. Najpierw należy je podgotować, a następnie opiec w piekarniku.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
CHRUPIĄCE PIECZONE ZIEMNIAKI
Przygotowanie: 1 h
Składniki ziemniaki:
– 800 g ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka soli
– 1/2 czerwonej cebuli
– posiekany koperek do podania
Składniki dip:
– 150-200 g sera feta (lub sera sałatkowego typu feta)
– 200 g jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i osusz. Pokrój ziemniaki w łódeczki, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj nieco soli i gotuj do czasu kiedy ziemniaki zrobią się bardziej miękkie, ale będą jeszcze zwarte i nierozpadające. To ważne, aby wyczuć ten moment. Ziemniaki dopieką się jeszcze w piekarniku.
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami.
- Z ugotowanych ziemniaków odlej wodę i odstaw je, aby nieco wystygły. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmaruj oliwą z przyprawami za pomocą kuchennego pędzla.
- Zapiekaj przez 25-30 minut, najlepiej obracając w trakcie pieczenia na drugą stronę.
- W tym czasie do misy blendera dodaj ser feta, czosnek, jogurt i sok z cytryny. Blenduj na kremowy dip i wstaw go do czasu jedzenia do lodówki.
- na talerzach układaj dip z fety a na nim ziemniaczki. Wszystko posyp koperkiem oraz cieniutko pokrojonymi półplasterkami czerwonej cebuli. Zjadaj póki ciepłe i chrupiące.
SMACZNEGO!