Pokazywałam Wam ostatnio przepis na pieczone ziemniaki z rozmarynem i wiem, że mnóstwo osób już spróbowało ich i było nimi tak zachwyceni jak ja🙂 Tym razem ponownie wykorzystuje te ziemniaczki, upieczone w nieco innym zestawie przypraw. Do ziemniaków podałam domowe guacamole, kwaśną śmietanę, papryczki jalapeno i cebulę dymkę. Całość fantastyczna!
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
PIECZONE ZIEMNIAKI Z GUACAMOLE
Przygotowanie: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki ziemniaki:
– 700-900 g ziemniaków (najlepiej młodych, małych), możesz też wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki
–oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki ostrego chilli
– pół łyżeczki kminu rzymskiego
– sok z 1 limonki
Składniki guacamole:
– 3 dojrzałe owoce awokado
– sok z 1 limonki
– pół czerwonej cebuli
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz, sól
Pozostałe składniki:
– kilka łyżek kwaśnej śmietany
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– kilka łyżek marynowanych papryczek jalapeno
– posiekana cebula dymka, ewentualnie świeże listki kolendry
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie ale uważaj aby ich nie rozgotować. Możesz też użyć do przepisu wcześniej ugotowanych ziemniaków które zostały np z obiadu.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę i daj im kilka minut przestygnąć. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy do garnka i wymieszaj je, tak aby oliwa pokryła wszystkie.
- Wymieszaj w miseczce paprykę chilli, paprykę wędzoną i kmin rzymski. Dodaj mieszankę przypraw do ziemniaków i wymieszaj. Na koniec dodaj do ziemniaków sok wyciśnięty z limonki.
- Przełóż ziemniaki na blachę. Lekko zgnieć każdego ziemniaka, tak aby nie rozdzielił się na kilka części a jedynie był bardziej spłaszczony. Dopraw je jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Piecz ziemniaki około 15-20 minut, aż skórka nieco ściemnieje, będzie bardziej chrupiąca, a środek pyszny i miękki.
- Przygotuj guacamole. Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj, chilli także. Dojrzałe awokado zgniata za pomocą widelca, dodaj do niego sok z limonki, cebulę i chilli, odrobinę soli i pieprzu.
- Ziemniaki po upieczeniu przekładaj na talerze lub do miseczek, dodaj sporą porcję guacamole, przekrojone na pół pomidorki, trochę kwaśniej śmietany, papryczki jalapeno i posiekaną dymkę. Podawaj!
SMACZNEGO!
3 comments
Wow, wygląda smakowicie. Ale zaskoczę rodzinkę 😀
Wyglada zachęcająco. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego
Na pewno pyszne tak jak z rozmarynem