Wiem, że bardzo chwalicie mój przepis na najlepsze ciasto do pierogów, często także sięgacie po przepisy na pierogi ruskie czy pierogi z kaszą gryczaną. Dlatego postanowiłam wzbogacić przepisy pierogowe na blogu. Te dzisiejsze to moje nowe odkrycie, idealne połączenie pieczonej dyni i sera pleśniowego daje zaskakująco genialny efekt. naprawdę, warto spróbować.
Polecam Ci także przepisy:
pierogi z mięsem
pierogi z soczewicą
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pierogi z ziemniakami i z parmezanem
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kurkami
Pierogi z ricottą i parmezanem
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z bobem
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem
Pierogi z kaczką
PIEROGI Z DYNIĄ
Ilość porcji: farsz na 30-35 pierogów
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 500 g dyni (waga surowej dyni po obraniu)
– 300 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Dynię obierz, oczyść z pestek i miękkiego środka. Pokrój w małą kostkę o boku około 5 mm. Żaroodporne naczynie wysmaruj na dnie olejem, włóż dynię (najlepiej, aby naczynie było szerokie, tak aby dynia w miarę możliwości leżała w 1 maksymalnie 2 warstwach). Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 12-14 minut, aż zrobi się miękka. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na minimum 10 minut do wystygnięcia.
- W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy dynia wystygnie, połącz ser i dynię.
- Farszem nadziej pierogi, kładąc gotowe na blacie oprószonym mąką. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch (ja zwykle wtedy gotuję je jeszcze 1 minutę od czasu wypłynięcia).
- Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać kolejny raz w wodzie lub podsmażyć na patelni.
SMACZNEGO!
2 comments
To połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo mi się podoba! Masz piękne zdjęcia, ciasto wygląda mega apetycznie 😉
Wlazłem tu aby zobaczyć nadzienie.Ciasto mam swoje .Moim zdaniem dynię do pieczenia można doprawić czosnkiem,mogą być zioła prowansalskie ( bazylia,oregano ) .Wtedy dynia nabierze smaczku.
Jeżeli chodzi o Twój przepis jest dobry.