Ten przepis pokochałam od pierwszego zrobienia. Te placuszki są nieco bardziej kwaśne niż ziemniaczane, choć mają podobną konsystencję. Naprawdę warto je zrobić i podać z kwaśną śmietaną. Idealnie będzie do nich pasował wędzony łosoś jako dodatek, choć w tym wypadku należy bardzo uważać z ilością soli w plackach. Ja tym razem zrobiłam je z dodatkiem kwaśnej śmietany 18%, posypałam też drobno posiekaną czerwoną cebulą oraz natką pietruszki. Całość wyszła naprawdę wyśmienicie.
Fuczki – pochodzenie placków
Przepis na fuczki pochodzi z kuchni bieszczadzkiej, która jest często oszczędna w składniki, ale dba o smaki dań. Do ich przygotowania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a wyjdą Wam przepyszne chrupiące placuszki z kiszonej kapusty. Musicie ich spróbować w domu!
Polecam Ci też inne moje przepisy na różne placki i placuszki
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Placki z batatów
– Placki z brokuła
– Placki z kalafiora
– Placki z czerwonej cebuli
– Mega chrupiące placki ziemniaczane
– Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
– Placki z gotowanych ziemniaków
– Placki z cukinii
– Pełnoziarniste placki z marchewki
– Placki z ziemniaków i marchewki
– Placki ziemniaczane z łososiem
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY – FUCZKI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PLACKÓW: 16-20 placków
SKŁADNIKI:
– 250 ml mleka
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka rozmiar M
– 200 g kiszonej kapusty
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– do podania: śmietana, czerwona cebula, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, mleko i jajka. Dokładnie połącz składniki, aby uzyskać ciasto jak na naleśniki lub nieco bardziej gęste.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do przygotowanego ciasta. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając, że kapusta może być już słona. Uważajcie zatem z nadmiarem soli.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone. Podawaj ze śmietaną, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, natką pietruszki, lub z innymi dodatkami. Bardzo fajnie placuszki komponują się z wędzonym łososiem lub z sałatką z pomidorów.
Smacznego!
3 comments
Ciekawy pomysł. 🙂
Pozytywne zaskoczenie – robi się je bardzo łatwo, a w smaku takie coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi a naleśnikami i do tego mniej kaloryczne niż te pierwsze.
Bardzo smaczny pomysł, polecam,nic się nie rozpada.