Dziś przedstawiam Wam jeden z weekendowych obiadów zrobionych przeze mnie w ostatnich tygodniach.
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– ok 20 dag polędwicy wieprzowej (lub wołowej)
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– pieprz i sól
– 2 jajka
– białe pieczywo lub bułeczki
– mix sałat zielonych
– sos winegret
Mięso kroicie na plastry w poprzek, rozbijacie tłuczkiem na cienkie plastry. Uważajcie jednak aby nie zniszczyć kotlecików, mięso jest bowiem bardzo delikatne.
Posypujecie świeżo mielonym pieprzem, obtaczacie w mące i smażycie na oliwie lub oleju. Po usmażeniu mięsa tą samą patelnię wykorzystajcie do usmażenia jajek sadzonych. Ja dodaje jedynie odrobinę masła dla lepszego smaku. Nie zapomnijcie o soli i pieprzu do jajek.
Sposób wykonania tosta na którym położycie mięso i jajko są właściwie dowolne. Ja posłużyłam się gotowymi bułeczkami które należy jedynie podgrzać w piekarniku. Przekroiłam bułeczki na pół a następnie położyłam składniki. Możecie wykorzystać także pieczywo tostowe i zwykły toster, lub jeśli nie posiadacie włożyć ktomki do piekarnika na kilka minut aż się zarumienią.
Jak podajemy? Do zestawu tost_mięso+jajko proponuję zieloną sałatę z prostym sosem winegret lub sosem jogurtowym. Ale zróbcie tak jak lubicie najbardziej.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Polędwica z jajkiem sadzonym
Data publikacji:
Średnia ocena:
2 Review(s) Based on
1 comments
Szybko, prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej!