Wpisz i naciśnij Enter

Krem ze szparagów z dodatkiem cukinii

Kochani dziś prezentuję Wam kolejny przepis na zupę krem. Jestem z tych którzy uważają, że zupę krem można zrobić niemal z wszystkiego, a już na pewno ze szparagów.
Polecam Wam także kilka moich ulubionych przepisów na zupy kremy:
Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– pęczek białych szparagów
– 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (w ostateczności z kostki, choć nie polecam)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek czosnkowej
– garść pokrojonej w niewielką kostkę cukinii
– ewentualnie ser pleśniowy typu rockpol

Przygotowanie: 

Szparagi obieramy, kroimy na 3 lub 4 części i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Na małej patelni na łyżeczce oliwy podsmażamy lekko drobniutko posiekany czosnek. Po ugotowaniu warzyw, płyn ze szparagami oraz czosnek ucieramy w blenderze na krem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolewamy jeszcze bulionu.

Na pozostałej oliwie podsmażamy cukinię, tak aby nabrała w niektórych miejscach lekko rumianego koloru. Dodajemy do zupy już w momencie podania. Dla smakoszy polecam także ser pleśniowy, który pokruszony/pokrojony w małe kawałki jest świetnym dodatkiem do tego typu zup.

krezmeszparagow2

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krem ze szparagów
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. O tak w sezonie robiłam krem ze szparagów białych z mlekiem kokosowym, ale skąd teraz barć szparagi??? Pyszne takie zupki krem, sama bardzo często je przyrządzam.