Najprostsza i moim zdaniem najlepsza szarlotka. To ciasto jest idealnie kruche i słodkie, w środku spora porcja jabłek. W zależności jakich jabłek użyjesz, taki efekt szarlotki uzyskasz. Ja wolę jabłka w środku wyczuwalne, dlatego nie dusze ich wcześniej. Użyłam jednak do mojej szarlotki jabłek miękkich, dlatego nie ma tam twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie 🙂
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
PROSTA SZARLOTKA
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– 6-8 jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu
– 350 g mąki pszennej
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g cukru pudru + odrobina do posypania ciasta
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 250 g zimnego masła
– 2 żółtka
– 2-3 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę.
- Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na 2 równe części, zawiń obie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 40 min – 1h.
- Nagrzej piekarnik do 175 st C. Blachę wielkości ok 15 x 25 cm lub podobną wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij połowę ciasta z lodówki i rozwałkuj ciasto lub wyklej blachę ciastem za pomocą dłoni. Ciasto wałkuje się dość ciężko, dlatego możesz poprostu wykleić spód kawałek po kawałku.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut aby nieco się zapiekło.
- W tym czasie obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki krój w plasterki.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Układaj plasterki jabłek równomiernie na cieście. Każdą z 2-3 warstw posypuj odrobiną cynamonu. Po ułożeniu wszystkich jabłek posyp je cukrem brązowym.
- Wyjmij drugą część ciasta z lodówki. Tą trzeba rowkować do wielkości blachy. Po rozwałkowaniu ułóż ciasto na jabłkach i wstaw całość do piekarnika.
- Piecz przez 45 minut, a jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić, połóż na cieście kawałek folii aluminiowej aby osłonić ciasto.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Co do szarlotki, ja wylepiam forme ciastem dopiero co zagniecionym, a dopiero potem wstawiam do lodówki, żeby stężało, oszczędnośc czasu i sil;)