Z pewnością znacie już te słynne ciemnoróżowe jajka w buraczkach, tak popularne na blogach i stronach internetowych. U mnie na blogu też znajdziecie na nie przepis od lat. Podobne jak żółte jajka w kurkumie, robiłam je już lata temu i zachęcam do wykorzystywania tego przepisu. Tu masz linki do obydwu:
– Jajka w buraczkach – różowe jajka
– Żółte jajka – jajka w kurkumie
Tym razem jednak postawiłam na zupełną nowość, a kolor wyszedł mi metodą prób. Pierwszym założeniem były niebieskie jajka, które również da się uzyskać dzięki czerwonej kapuście, skracając czas gotowania kapusty. Ale to, co wyszło mi w eksperymencie, tak mnie oczarowało, że muszę się z Wami podzielić tym przepisem. Ten kolor jest genialny, różowo-fioletowy, delikatny, pastelowy.
Do jajek przygotowałam krem z żółtek z dodatkiem sera gorgonzola, ale idealnie możesz też wykorzystać ser kozi, bo to zestawienie będzie idealnie tu pasowało także. Dla podbicia koloru żółtek użyłam nieco kurkumy, dzięki temu efekt jest wyśmienity!
CZAS PRZYGOTOWANIA
W przepisie podaję Ci dwie wersje przygotowania tych jajek – od razu wszystko tego samego dnia, lub podzielenie pracy na 2 dni, dzięki czemu możesz rano przed śniadaniem wielkanocnym zanurzyć jajka na 1h w wywarze, a następnie pokroić i faszerować. Wybierz wersję najlepszą dla siebie.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
RÓŻOWE JAJKA FASZEROWANE – JAJKA W CZERWONEJ KAPUŚCIE
PRZYGOTOWANIE: 20 min +40 minut wywar i 1-2 h moczenia
SKŁADNIKI:
– 8 jajek ugotowanych jajka na twardo
– 10 liści czerwonej kapusty
– 2-3 łyżki octu 10%
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NADZIENIE DO JAJEK:
– żółtka z przekrojonych jajek
– 4 łyżki majonezu
– 100 g sera gorgonzola (możesz dać też inny, np kozi)
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i biały pieprz
Do ozdoby: plasterki rzodkiewek, drobno pokrojona czerwona cebulka, szczypiorek lub rzeżucha
PRZYGOTOWANIE:
- Z czerwonej kapusty zdejmij około 10 zewnętrznych listków, a resztę warzywa możesz zużyć na przykład do surówki. Opłucz je, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj około 30-40 minut aż woda zabarwi się na piękny fioletowy kolor, a liście kapusty zaczną się robić pozbawione koloru.
- Odlej wodę z gotowania kapusty do naczynia lub słoja i dodaj do niej ocet, cukier i sól. Na tym etapie możesz dodawać już ugotowane i obrane jajka lub odstawić wodę z octem na kolejny dzień i zrobić farbowanie na 1-2 h przed podaniem jajek.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz je i obrane włóż do barwnika z czerwonej kapusty. Farbowanie przez 1-2 h da Ci piękny różowo-fioletowy kolor, na tyle, że barwnik nie wejdzie do środka jajka, a zostanie na zewnątrz. Oczywiście możesz zostawić jajka na dłużej i zrobić nieco inny efekt.
- Po zabarwieniu wyjmij jajka ze słoja, przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka. Dodaj je do miksera, dorzuć ser gorgonzola lub inny, majonez, kurkumę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Zblenduj na jednolity i gładki krem.
- Krem przełóż do rękawa z końcówką do nadziewania i dekoruj jajka. Na kremie możesz ułożyć plasterki rzodkiewki, drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, która kolorem przypomina jajka, szczypiorek czy rzeżuchę.
Smacznego!