To jedna z najbardziej genialnych sałatek jakie miałam okazję jeść. Dodatkowo skropiłam ją przepysznym sosem który w swoim składzie ma papryczkę jalapeno. W sałatce znajdziecie zatem wszystko – słodki smak pomidorków czy fasoli, delikatne awokado, pikantny sos i mega chrupiącą pieczoną ciecierzycę. To własnie do zrobienia tej cieciorki chciałam Was zachęcić, jest przepyszna i bardzo chrupiąca, ale uwaga – musi być zjedzona jeszcze na ciepło. Zobaczcie mój przepis na pieczoną ciecierzycę.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– nachos z kurczakiem
– sałatka z brokułem
– sos do sałatki
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka gyros
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– falafel
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
sałatka meksykańska
Przygotowanie: 30 minut (razem z czasem pieczenia ciecierzycy)
Ilość porcji: 1
Składniki:
– spora garść sałat
– pół awokado
– 4-6 małych pomidorków
-1-2 łyżki czerwonej fasoli (może być z puszki)
– 2 łyżki upieczonej ciecierzycy
– garść nachos
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 kawałeczki posiekanej papryczki jalapeno (jalapeno w zalewie)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę upieczcie według przepisu na pieczoną ciecierzycę.
- Przygotujcie sos: jalapeno drobno posiekajcie, dodajcie do niego oliwę, miód, sok z cytryny.
- Na talerzu połóżcie składniki sałatki – sałatę, pomidorki, czerwoną fasolę, pół awokado pokrojone a plasterki lub kostkę, pieczoną ciecierzycę, nachos. Całość polejcie sosem i od razu podawajcie.
SMACZNEGO!
2 comments
Świetne do pracy!
Tylko w wersji do pracy musisz zastąpić pieczoną cieciorkę taką zwykłą, bo pieczona zrobi się gumowata i niesmaczna 🙂