Już nie po raz pierwszy połączyłam w mojej pysznej sałatce brokuł, boczek i wyrazisty ser cheddar. Idealnie pasujące do siebie połączenie, bardzo fajnie komponujące się smakowo na jednym talerzu. Wędzony smażony boczek da temu daniu niesamowity smak, podkręci słoność i wydobędzie smak brokuła.
Do sałatki przygotowuję prosty sos na bazie majonezu, ale możesz go też nieco odchudzić. Bardzo fajnie będzie komponowała się sałatka z sosem na bazie jogurtu greckiego, a w tym zestawieniu ilość kalorii spadnie zdecydowanie. Pozostawiam zatem wybór Tobie! Do majonezu dodaj przyprawy oraz nieco octu jabłkowego, aby podbić kwasowość i dodać jeszcze więcej smaku temu daniu!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z brokułem
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sos do sałatki
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka gyros
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z kozim serem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
SAŁATKA Z BROKUŁEM I BOCZKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1/2 brokuła
– 100 g sera cheddar
– 5-6 plastrów wędzonego boczku
– 1,5 łyżki jabłkowego octu
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój brokuła na małe różyczki. Zagotuj wodę i wrzuć brokuła do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty, w zależności od wielkości różyczek. Brokuł powinien lekko się podgotować, ale nadal pozostać jędrny i lekko chrupiący.
- W tym czasie posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ser cheddar.
- Na rozgrzanej patelni (suchej bez dodatku oleju) połóż plastry boczku i smaż, aż staną się złociste i chrupiące. Zdejmuj boczek z patelni, połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posiekaj na mniejsze paseczki.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: ocet jabłkowy, majonez. Możesz doprawić pieprzem i odrobiną soli, ale z solą uważaj, boczek da jej sporo w sałatce.
- Do miski dodaj ugotowane i przestudzone różyczki brokuła, ser cheddar, boczek oraz sos. Wszystko wymieszaj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj!
SMACZNEGO
3 comments
Świetna treść! Tak trzymaj!
Mega profesjonalny blog.Estetyka i pomysłowość na najwyższym poziomie.Jestem fanką
Wygląda na bardzo smaczną. Czy sos dać do sałatki wcześniej czy lepiej tuż przed podaniem?