Ta sałatka to majstersztyk. A do tego jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 40 minut. Takie dania lubię najbardziej, szczególnie kiedy na kolację planuję zrobić coś naprawdę smacznego.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– falafel
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka gyros
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sos do sałatki
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z kozim serem
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA z pieczonym kalafiorem
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI:
– 1 kalafior
– 1/2 czerwonej cebuli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 pęczka pietruszki
– sól i pieprz
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– szczypta pieprzu cayene
– sól i pieprz
Składniki sos tahini:
– 1/3 szklanki pasty tahini
– 1/3 szklanki wody
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1/2 łyżeczki kminku
– 1/4 łyżeczki cayenne
– 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pokrój kalafior w małe różyczki i połóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój czerwoną cebulę w półksiężyce i połóż na blasze obok kalafiora. Polej kalafiora i cebulę oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po czym wyjmij z piekarnika, obróć wszystkie różyczki i wstaw na kolejne 10 minut.
- Podczas gdy kalafior i cebula są w piekarniku, przygotuj cytrynowy sos tahini. Dodaj do blendera tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, kminek, pieprz cayenne i sól. Blenduj aż sos stanie się gładki. Sos przechowuj w lodówce do czasu podania.
- Przyszedł czas na przygotowanie ciecierzycy. Na patelnię wrzuć ciecierzycę, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę, pieprz cayenne i szczyptę soli i pieprzu. Smaż ciecierzycę prze około 5 minut aż zacznie lekko skwierczeć i zrobi się lekko chrupiąca. Pamiętaj o obracaniu jej w trakcie smażenia.
- Na talerz połóż kalafiora z cebulą, ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sos i podawaj.
Smacznego!
2 comments
Powiem szczerze że wygląda naprawdę świetnie! Uwielbiam takie warzywne sałatki , a ciecierzyca jest świetna i zdrowa! U mnie w domu takie sałatki zawsze bardzo szybko znikają i ten przepis na pewno też przetestuję jeszcze w tym tygodniu ! Wolę zdecydowanie takie rzeczy jeść, bo są zdrowe. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej takich przepisów;)
bardzo proszę. jestem pewna że będzie smakowało, przepis jest naprawdę pyszny