Pamiętam jak byłam dzieckiem i dość często bywałam u babci. Babcia kucharką była dość tradycyjną, mając w repertuarze dosłownie kilkanaście dań. Ale to co jemy w dzieciństwie zapamiętujemy najlepiej, a dodatkowo u babci zawsze smakowało lepiej niż w domu rodzinnym. Pamiętam kilka rzeczy, babcine drożdżowe ciasto, pasztet czy sernik. Ale jedna rzecz była niespotykana, babcia pomidory pokrojone na talerzu posypywała dodatkowo cukrem. Tak robiło się w jej domu, tak też czasem jeszcze robi nadal mój tata, ku naszemu zaskoczeniu.
Ale wtedy ten cukier do pomidorów smakował super, bo w sumie dlaczego do letniego słodkiego pomidora nie dodać innej słodyczy. W moim dzisiejszym daniu nie dodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sos do sałatki
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Sałatka z pomidorów i malin
Ilość porcji: 3-4
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 3-4 dojrzale pomidory
– 20-30 świeżych malin
– 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki
– 100 g sera feta
– listki mięty
– sos balsamico
– pieprz
- Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu.
- JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory wzdłuż a nie w poprzek owocu pomidora. Pokrojenie go w poprzek daje nie tylko lepszy efekt wizualny, ale pozwala także zachować gniazda nasienne na swoim miejscu, a przez to pomidory nie tracą soczystości. Pamiętaj o tym!
- Na pomidorach połóż pokrojoną cieniutko czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i maliny. Wszystko ozdób listkami mięty i dodaj balsamico oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
- Odstaw pomidory na kilka lub kilkanaście minut aby puściły nieco soku. Sos stworzy się samoistnie. Podawaj.
SMACZNEGO!
1 comments
Nie mamy bladego pojęcia co sprawia, że u babci smakuje zawsze najlepiej, ale może to włożone w każdą potrawę serce? 🙂 W każdym razie doskonale łączysz babcine receptury z własnymi pomysłami! Już nam smakuje! 🙂