Uwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy, że ułamiesz końcówkę. Szparagi zielone wystarczy krótko obgotować lub wręcz zblanszować wrzątkiem. Są pyszne i szybko gotowe. Dziś polecam Wam super prosty przepis na pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko. Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche.
Szukacie przepisów ze szparagami? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– sałatka gyros
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– sos do sałatki
– spaghetti carbonara ze szparagami
– sałatka z kozim serem
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– garść świeżej rukoli
– kilkanaście zielonych szparagów
– 2-3 jajka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie:
- Szparagi umyj i odłam końcówki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty.
- Jaja ugotuj na miękko, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
- Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Podawaj ciepłe z sosem.
SMACZNEGO!
1 comments
Brzmi zachęcająco, chętnie sprawdzę wieczorem 🙂 pozdrawiam