Być może sam pomysł na tą potrawę brzmi dla Was dziwnie i nietypowo, ale zaufajcie mi, to jest obłędnie pyszne. Dobrej jakości ser feta, usmażony w panierce z dodatkiem płynnego miodu, sałatką z pomidorków i chlebkami pita. Możesz użyć gotowych chlebków lub zrobić na przykład proste placki chlebowe z patelni lub indyjskie chlebki naan.
Polecam Wam także:
– kotlet serowy
– smażony camembert z żurawiną
– pieczony ser brie
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
SMAŻONY SER FETA Z MIODEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety
– 1 jajko rozmiar M
– 4 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki płynnego miodu
– olej do smażenia
– 15-20 małych pomidorków
– garść świeżych lisków bazylii
– oliwa z oliwek wysokiej jakości
chlebki pita do podania, ale możesz zastąpić je na przykład prostymi plackami chlebowymi z patelni lub indyjskimi chlebkami naan.
PRZYGOTOWANIE:
- Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, tak aby stworzyć panierkę. Na koniec panierkę popieprz z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Smaż ser przez 2-3 minuty z każdej strony.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Pokrój pomidorki, dodaj do nich łyżkę oliwy z oliwek, listki bazylii, sól oraz pieprz.
- Na talerzu połóż sałatkę, usmażony ser, placki pity lub inne. Ser polej łyżką miodu i od razu podawaj. Najlepiej smakuje na ciepło 🙂
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
2 comments
Zajebisty
Super!