Przepis jest niezwykle prosty, szybki i nie wymaga nietypowych składników. Załęże się że większość z Was ma wszystko w domu.
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 600 dag mąki pszennej
– 500 ml śmietany
– 2 łyżki oliwy
– 1 posiekana drobno cebula
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soli
– 1/3 szklanki parmezanu (możecie zastąpić innym twardym serem który lubicie, koniecznie drobno startym)
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie podsmażacie cebulę do chwili aż się zeszkli i zrobi miękka.
Do miski wsypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sól, parmezan i cebulę. Śmietanę ubijacie do momentu aż zrobi się sztywna. Dodajecie do pozostałych składników i zagniatacie ciasto na jednolitą masę.
Stolnicę posypcie mąką aby ciasto nie przywarło. Ciasto rozwałkujcie do grubości ok 2-2,5 cm. Wycinajcie koła foremką lub szklanką o średnicy ok 5 cm.
Wstawiacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Bułeczki powinny piec się około 20-25 min, aż nabiorą rumianych kolorów i nieco podrosną.
Z pewnością bułeczki będę robiła często, przetestuje też kilka wersji i dam Wam znać która jest najbardziej udana. Szczegóły już wkrótce na blogu.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
8 comments
oj macie, macie ochotę i to bardzo często 😉 takie szybkie domowe pieczywo potrafi zauroczyć smakiem i zapachem niejednego wybrednego gościa. Super expresowy przepis!
parmezan i cebula… to nie ma prawa nie być smaczne 😉
niech no tylko ktoś do mnie wpadnie! 🙂
śmietana 36%? bo chyba inna nie da sie ubic 🙂
Witam, jaką śmietanę najlepiej dodać do bułeczek. Wyglądają smakowicie.
Robiłam je ze śmietaną 18%
Kwaśna śmietana czy taka do zup i sosów?
chodzi o śmietanę kwaśną 18%